Lifestyle / Ostalo

Slab izbor jela

Studenti vegetarijanci o osječkim menzama: U ponudi samo sir i tjestenina, kuhaju u domu

Studenti vegetarijanci o osječkim menzama: U ponudi samo sir i tjestenina, kuhaju u domu
Tomislav Miletić/PIXSELL

Unatoč mnogim prednostima osječkih menzi poput dugogodišnje stabilnosti cijena i raznolikosti hrane, studenti vegetarijanci i vegani još uvijek ne pronalaze dovoljnu količinu odgovarajućih jela za sebe u njima

Unatoč mnogim pogodnostima koje nudi menza, počevši od raznovrsne hrane, pa sve do jeftinih cijena koje u osječkim menzama nisu poskupjele već 11 godina, brojni studenti njeguju poseban način prehrane.

Među njih pripadaju i vegani, odnosno vegetarijanci, pa smo ih upitali što misle o ponudi jela za njih u osječkim studentskim restoranima i što bi još po tom pitanju trebalo unaprijediti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Studentica prve godine osječkog Filozofskog fakulteta Magdalena (18) vegetarijanka je od rođenja. Kaže kako joj meso, neovisno o etičkim razlozima, nikada nije odgovaralo te ga je još kao dijete odbijala jesti. Ponudu pak vege jela u osječkim menzama smatra lošom.

hrana menza linija
Bez dlake na jeziku Studenti o hrani iz osječkih menzi: Pire bljutav, riža gumena, a gulaš i varivo odlični

''Od vege obroka nude se isključivo pohani sir i torteline sa sirom, što je u redu, ali kada jedeš isto jelo svaki dan, brzo ti dosadi. Ostaju potom samo prilozi poput različitih vrsta rižota i tjestenina, ali to nije potpun obrok. Bilo bi odlično kada bi u ponudi imali više vrsta vege jela poput, primjerice, popečaka od soje. Znam da je u ostalim gradovima ponuda barem malo bogatija'', ističe za SiB.hr.

S obzirom na to da živi u studentskom domu, Magdaleni je najisplativija i najbliža opcija za objedovanje Restoran Campus. Budući da, tvrdi studentica, navedeni objekt sadrži najslabiju ponudu jela za vegetarijance i vegane u odnosu na ostale osječke menze, nerijetko si ih zna sama pripraviti ili pak kupiti u pekari.

vegetarijansko jelo
Problem lako rješiv Rezultati ankete: 92 % studenata podržava veganske obroke

Slična je situacija i kod Anje (20), studentice druge godine MATHOS-a koja je vegetarijanka više od tri godine. Ona je pak, govori nam, odmalena pokazivala veliku ljubav prema životinjama, pa čak i prema onima najmanjima kojih se većina ljudi boji. Međutim, uvijek se divila vegetarijancima i veganima te je mislila kako ona to nikada neće moći biti. Živjela je, kaže, u iluziji da životinje ne pate u klaonicama i tako opravdavala činjenicu kako jede meso.

''Ta je idila prekinuta kada mi se na Facebooku, negdje u drugom razredu srednje škole, pojavio video o tome što se sve događa i radi sa životinjama u klaonicama. Tada sam si rekla da više nikada neću jesti meso i ribu, ali jedem ostale proizvode životinjskog porijekla kao što su mlijeko, jaja i sir'', navodi.

Kako Magdalena, tako je i Anja stanarka studentskog doma, a prvi je put došla u Osijek upravo prilikom useljenja u njega. U glavi su joj, prepričava, bila brojna pitanja, među kojima je bilo i ono vezano uz ponudu vege jela u menzama.

hrana
puno korisnih informacija Pet najvećih mitova o hrani koje nutricionisti žele da zaboravite

''Otišla sam na stranicu StucOS-a da vidim što je na jelovniku i, naravno, ono što sam i očekivala, to sam i dobila. Na vege meniju nalazili su se isključivo pohani sir i tjestenina sa sirom. Došla sam u Restoran Campus u nadi da ću možda uspjeti uzeti neki prilog, no imali su samo kuhanu rižu i pomfrit. Mislila sam uzeti rižu, ali tada sam vidjela da djelatnik s istom žlicom kojom stavlja nešto mesno grabi i priloge. Znam da će većina ljudi sada možda reći da je moja reakcija bila pretjerana, no jednostavno ne želim da hrana koju jedem dođe u bilo kakav doticaj s mesom. Zapitala sam se potom bila: Ako vani ne obraćaju pozornost na miješanje vege i mesnih obroka, kako je onda tek u kuhinji… Sljedeći sam dan otišla u Restoran Istarska te uzela svježi sir, jogurt i kuhanu cvjetaču. Naravno, na meniju su se opet nalazili pohani sir i tjestenina sa sirom, što se nastavilo do danas'', prisjeća se.

U skladu s time, spomenuta je studentica odustala od objedovanja u menzi, pa kuha u domskoj kuhinji. S obzirom na fakultetske obveze, uglavnom je riječ o jelima koja može pripremiti za maksimalno 15 minuta kao što su 'noodli', zobena kaša, kuhano povrće te različite vrste žitarica poput riže, heljde i zobi u kombinaciji sa sojinim ljuskicama. U menze, naglašava, odlazi samo ako treba kupiti jogurt ili salatu.

smoothie pripravak prehlada zdrava prehrana
Jednostavno i zdravo Isprobajte ove smoothije za jačanje imuniteta i izbjegnite prehladu

''Sada sam već druga godina i preživjela sam. Nisam previše zahtjevna i jednostavno sam se pomirila da mi nema druge opcije, nego da se moram snaći. Mislim da ljudi uopće nisu upućeni u vegetarijansku i vegansku prehranu, što se vidi po njihovom pitanju 'pa što ti onda uopće jedeš' kada kažem da sam vegetarijanka. Naša hrana ne uključuje samo sir, jaja i vrhnje, nego je jako raznolika. Otkako sam vegetarijanka, kombiniram razne namirnice i začine, pa mi svako jelo ispadne drugačije. Primjerice, imam super recept za vege sarmu i lazanje, a povremeno uspijem 'zavarati' i članove obitelji kada im 'podvalim' špagete od tofua, umjesto njihovog bolonjeza'', opisuje.

RTL
kandidatkinja u večeri za 5 Ispovijest veganke Anite: ''Cijeli život sam neshvaćena i samo tražim svoje mjesto pod suncem''

Svoje nam je iskustvo iz osječkih menzi prepričala i Kristina (24), iako je nedavno diplomirala na EFOS-u. Bivša je studentica postala vegetarijanka u trećem razredu srednje škole, odnosno nakon 18. rođendana jer je smatrala kako meso nije nužan dio prehrane te kako će osjetiti više prednosti po zdravlje ako ga prestane konzumirati.

I ona se, stoga, slaže s dvjema prethodnim sugovornicama, smatrajući ponudu vege jela u osječkim menzama poprilično siromašnom.

''Držim da tamošnja ponuda nije zadovoljavajuća i da ne ispunjava potrebe studenata koji se hrane drugačije. Jelovnik bi mogao biti mnogo raznovrsniji te uključiti jela koja se ne svode na tjesteninu s umakom, što su, primjerice, wrapovi te vege burgeri i šnicle. S obzirom na to da čak i trgovine u gradu imaju veći izbor vege hrane, osječke bi se menze trebale ugledati na njih, kao i na jelovnike regularnih osječkih restorana jer gotovo svaki od njih sadrži vege obroke'', savjetuje i dodaje kako se također, s obzirom na navedeno, hrani uglavnom kod kuće, pripravljajući jela po receptima s interneta koji su jednostavni i cjenovno prihvatljivi studentskom budžetu.

hrana iz studentske menze
Sa skoro dvije tisuće članova Student medicine osnovao Facebook grupu za komentiranje jela iz osječkih menzi, bečki je 10/10

Unatoč mnogim prednostima osječkih menzi poput dugogodišnje stabilnosti cijena i raznolikosti hrane, studenti vegetarijanci i vegani još uvijek ne pronalaze dovoljnu količinu odgovarajućih jela za sebe u njima, zbog čega su često primorani kuhati u vlastitom smještaju, tražeći recepte prilagođene svojim financijama. Kritike vezane uz nedovoljnu raznovrsnost vege obroka u menzama trebale bi, stoga, potaknuti unaprjeđenje jelovnika u njima te njihovo usklađivanje s vege proizvodima dostupnim u trgovinama i ostalim restoranima u gradu na Dravi.


Izdvojeno

Reci što misliš!