SiB Plus / Zdrav život

puno korisnih informacija

Pet najvećih mitova o hrani koje nutricionisti žele da zaboravite

Pet najvećih mitova o hrani koje nutricionisti žele da zaboravite
Pixabay

Postoje mnoštvo mitova o hrani i prehrani - neki dolaze iz pseudoznanosti, a neki uz pogrešnih interpretacija. Otkrijte što kažu ugledni stručnjaci

Obično postoje različita mišljenja o tome jesu li jaja dobra ili loša za vaše zdravlje. "Mit govori da jaja sadrže visoku razinu kolesterola i mogu povećati rizik od srčanih bolesti. Međutim, istina je da su istraživanja na zdravim ljudima pokazala da jaja ne utječu na razinu kolesterola u krvi", kaže Ben-David te dodaje da nove smjernice stručnjaka kažu da svakodnevno konzumiranje jaja ne povećava rizik od srčanih bolesti.

jaja
kolesterol i hrana Koliko jaja dnevno smijemo pojesti? Evo što kažu stručnjaci

2. Ugljikohidrati debljaju

"Ugljikohidrati imaju manje od pola kalorija masti. Da, masnoća vas puni i probava se usporava, ali kod gubitka kilograma ipak se radi o tome koliko kalorija unosite. Možete smršavjeti bez obzira unosite li ugljikohidrate. Međutim, kao i kod bilo koje druge hrane, morate paziti na veličinu porcija i odabrati pravu vrstu ugljikohidrata. Pokušajte konzumirati cjelovite žitarice poput zobi, quinoe i graha i izbjegavajte slatku hranu i pića", kaže Ben-David.

"Rafinirani šećeri i prerađena hrana mogu biti izrazito loši, ali nisu to sve ugljikohidrati", kaže Catudal. "Općenito, oni su loši jer su kombinacija visokih masnoća i ugljikohidrata. U zdravoj prehrani možete konzumirati zdravo voće, povrće, žitarice, mahunarke i gluten. Ukupna ravnoteža, ukupne kalorije i makronutrijenti ovise o vašoj veličini i ciljevima, ali nijedna skupina hrane nije loša. Jedite ugljikohidrate. Samo budite pametni i razmislite o količini i vrsti", dodaje.

3. Prehrana bogata proteinima šteti bubrezima

"Postali smo najpametnija životinja koja je ikada hodala Zemljom zahvaljujući prehrani koja sadrži mnogo proteina, pa je teško vjerovati da su naglo počeli štetiti našim bubrezima", kaže Ben-David. "To ne biste trebali vjerovati jer studija koja je povezala veliki unos proteina s oštećenim bubrezima rađena je na ljudima koji su već imali postojeće probleme s bubrezima. Ako vam je zdravlje dobro, konzumiranje pravih količina bjelančevina može vam pomoći da izgubite kilograme bez ikakvih nuspojava", dodaje dalje.

voda
voda ipak nije najbolja za rehidraciju Znanstvenici otkrili koji je najbolji napitak za rehidraciju organizma. I ne, to nije voda

4. Supernamirnice su čarobne

Ne očekujte da će različiti dodaci prehrani i prahovi izliječiti svaku stvar. "Ne, oni nisu čarobni. Ljudi širom svijeta živjeli su dobro, zdravo i dugo bez njih. Mogu li pomoći ako se dodaju u prehranu? Ponekad da. Ali ne postoji samo jedno veliko odobravanje za jednu namirnicu. Ako si ne možete priuštiti jako skup smoothie ne znači propuštate puno toga. Iskreno, puno dodataka su bezveze i presudoznanost", objašnjava Catudal.

banane
zdrave su Jedite banane svakog dane. Evo zbog čega

5. Organski uzgojena hrana je jedina opcija

Ako ne možete kupiti eko namirnice, nemojte se previše uzrujavati. "Baš kao i kod supernamirnica, ni jedno istraživanje ne pokazuje da je eko hrana superiornija od obične", kaže Catudal te dodaje da se loše stvari i bolesti čak češće pojavljuju u namirnicama koje su ekološki uzgojene. Dalje dodaje da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se znalo više. "Međutim, trenutni podaci pokazuju da su namirnice u osnovi jednake i/ili čak sigurnije kada nisu organske. Pouka priče? Ako si ne možete priuštiti organsko ili ne želite, bit će sve u redu", kaže dalje Catudal.

Izvor: Život i stil

 


Izdvojeno

Reci što misliš!