Kultura / Ostalo-Kultura

HAZU: Akademija posevećena Dobriši Cesariću

HAZU: Akademija posevećena Dobriši Cesariću

Nastavljaju se aktivnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti osječkoga Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u povodu 150-te obljetnice HAZU-a. Na osječkom Filozofskom fakultetu upriličena je svečana akademija posvećena liku i djelu akademika Dobriše Cesarića, koji je svoje djetinjstvo i školske dane proveo upravo Osijeku.

Dobriša Cesarić jedan je od najvećih hrvatskih pjesnika. Rođen je u Požegi 1902. godine. Djetinjstvo je od 1905.-te, kao i kasnije osnovnoškolske i gimnazijske dane, proveo u Osijeku.
U Akademiju znanosti i umjetnosti, razred za književnost, primljen je 51.-ve i ostao sve do smrti 80.-te. O liku i djelu Dobriše Cesarića s velikim se pijetetom govorilo na današnjoj svečanosti u Osijeku.

Cesarićevi su u Osijeku stanovali u Strossmayerovoj ulici blizu Rokove crkve. Školu je pohađao u Aninoj, bio je među najboljima, a probleme mu je zadavao jedino krasopis. U gimnaziji je najlošiju ocjenu imao iz vladanja. 1916.-te je s roditeljima odselio u Zagreb. Napisao je 100-tinjak pjesama, a njegovo je ukupno pjesničko djelo sadržano u 10-tak knjiga pjesama te većem broju knjiga iz njegove poezije i prepjeva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svečanosti u povodu 150-te obljetnice HAZU-a nastavljaju se i dalje. Za 14 dana najavljena je svečana akademija posvečena poznatom osječkom pravniku i profesoru Bajeru.

 

Tekst: STV

 


Izdvojeno

Reci što misliš!