Kultura / Izložbe

Našminkane časne u visokim potpeticama

Našminkane časne u visokim potpeticama

Smjelo, intrigantno, mladenački hrabro i kreativno, provokativno, ali s mjerom. I ovako se najkraće može opisati izložba mlade đakovačke autorice Marije Adrić, studentice 4. godine slikarstva na zagrebačkom ALU, koja je na svojoj prvoj samostalnoj đakovačkoj izložbi pod nazivom "Izazov tradicionalnom očekivanju" zaintrigirala publiku u Muzeju Đakovštine.

Vjerojatno su se mnogi, krenuvši na otvorenje, a među njima i nekoliko redovnica, zapitali što se krije iza naziva. Na prvom katu muzeja dočekalo ih je 14 akrilika na platnu - časnih sestara "pod jakom šminkom", nalakiranih noktiju u žarkocrvenu boju, cipela s visokim potpeticama 'instaliranima' na zidu između autoričinih radova. Stoga i nazivi slika poput "Sestra Ana u zelenim sandalama M. Blahnika"...

Reklo bi se - spoj nespojivoga, no samo mlad, stereotipima neopterećen autor, što Marija svakako je, može smjelo posegnuti za temom redovnica i napraviti im "make over" te pod lupu staviti ženu i njezinu ljepotu. Bio je to pravi hod po rubu, no autorica je pri svakom koraku znala mjeru, ne prelazeći ni u jednom trenutku tanku liniju dobroga ukusa i prvobitne namjere.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ako je netko u prvi mah i bio zatečen autoričinim naumom, pri pogledu na slike zasigurno su mnogi ostali razoružani. Kako je u uvodu ravnatelj Muzeja Đakovštine Borislav Bijelić citirao Marijinog profesora, Igora Rončevića, ova se autorica svojim slikarstvom vraća slobodi 19. st. i bez ikakvog ideološkoga ili teorijskoga ustručavanja slika portrete časnih sestara.

"Njezine su slike izazov motivima i klišejima kojima se u našoj svakodnevici operira, tj. trguje - likom žene i njezinom ljepotom. Nedvojbeno je da Marija Adrić u svojim slikama pokazuje i suvremeni koncept ženske ljepote, no na njezinim je slikama ta ljepota uronjena u odjeću specifičnoga značenja, koja nam posve jasno govori o kontekstu unutar kojega se pojavljuje i unutar kojega je moguća. Isto vrijedi i za slike manekenke koje poziraju u odjeći vrhunskoga modnoga kreatora", citirao je Rončevića Bijelić, koji se složio da Marija Adrić ima sve odlike formiranoga i ozbiljnoga autora.

Sudeći prema riječima same autorice na otvorenju izložbe, od nje ubuduće možemo očekivati zanimljive i originalne ideje i projekte.

[blockquote]Biti redovnica je izazov i dar

"Važno je što autorica propituje svoj odnos prema pozivu redovnice, otvarajući vječno pitanje, pa je stoga i tradicionalno - koliko redovnice gube svoju ženstvenost odijevajući redovničko odijelo i koliko imaju pravo na svoj ženski ritual u smislu modnih trendova? Osim što potiče na razmišljanje, želi svratititi pozornost na potrebu provjere često s predrasudama optrećenog dojma, kako redovnica prolazi nerealnim svijetom, usmjerena pogleda u jednom pravcu, sama i jedina kao da nema zajedništva s tijekom suvremenih gibanja, s naglaskom na podređenom i neravnopravnom stavu suprotnoga spola, napose nekih, kako kaže, modno osviještenih svećenika. II. Vatikanski sabor je jasno naglasio potrebu promicanja dostojanstva žene, a napose redovnice. Papa Ivan Pavo II. je tom pitanju posvetio nekoliko dokumenata i kaže kako je ženski genij pozvan na kulturni zaokret jer je po prirodi sposoban svjedočiti autentičnu ljubav. Biti redovnica nije samo izazov nego i dar", rekla je č.s. Karmela Dominković.[/blockquote]

TEKST: Suzana ŽUPAN (Glas Slavonije)  
FOTO: djakovo-danas.com  


Izdvojeno

Reci što misliš!