Vijesti / Osijek

Aktualno s tržnice

Na tržnicu već došle domaće trešnje, a jagode pojeftinjuju i stižu s otvorenih polja

Na tržnicu već došle domaće trešnje, a jagode pojeftinjuju i stižu s otvorenih polja
Mirela Belaj/SiB.hr

S toplijim se vremenom dodatno potiče i prodaja, dok ovo mjesto i dalje kontinuirano nudi pristupačne i zdrave alternative koje privlače različite generacije potrošača

Osječka tržnica i ovoga tjedna obiluje brojnim šarenim i nadasve domaćim namirnicama koje svojim izgledom, ali i zdravstvenim dobrobitima potiču mušterije raznih generacija na kupovinu.

U skladu s time, proizvođači ističu kako se prodaja u posljednje vrijeme na tržnici iznova povećala, posebice s obzirom na zatopljenje i prisutnost svježih sezonskih namirnica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako su početkom tjedna na tržnicu došle domaće trešnje čiji su plodovi, zahvaljujući visokim temperaturama, ove sezone uranili. Razlika je to u odnosu na prošlu godinu u kojoj su spomenute voćke na štandove stigle tek krajem svibnja, a zbog obilnih kiša nije ih ni bilo mnogo.

osječka tržnica
Aktualno s tržnice Na tržnici ništa novo, ali ima sve više domaćih jagoda i proljetnog cvijeća

''Već su u ožujku procvjetale, dok ih pod uobičajenim okolnostima počinjem brati tek 10. svibnja. Ove je godine slučaj da sam ih prvi puta krenuo brati prije prvog maja'', ističe za SiB.hr proizvođač Vladimir Vranješ iz Josipovca koji je na tržnici prisutan već više od deset godina i trenutno čini jedinog prodavača trešanja na navedenom mjestu.

Cijene ovoga voća, dodaje, u odnosu na prošlu godinu nije povisivao, odnosno prodaje ih za tri eura po pola i šest eura po kilogramu. Ipak, potražnja je za njima još uvijek relativno slaba, a njezino se povećanje očekuje već idućega tjedna kada bude došla krupnija sorta i kada ju budu krenuli prodavati i ostali uzgajivači.

''Sve dok imam obitelj koja radi sa mnom u vrtu i dok ne budem morao plaćati radnike, neću podizati ni cijene svojih proizvoda. Samo sam ih zaokružio za nekoliko centi radi lakšeg izračunavanja'', govori uzgajivač, napominjući kako će se trešnje na tržnici prodavati otprilike mjesec dana, odnosno najkasnije do blagdana Svetog Antuna 13. lipnja.

Vladimir Vranješ; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Ne zaboravimo ponovno spomenuti i domaće jagode koje su, kako je najavljivano, ovih dana na tržnicu stigle i s otvorenih polja, a ne samo iz plastenika. Međutim, mnogi još uvijek imaju averziju prema takvom voću, misleći kako je proizvedeno umjetnim metodama.

''Iznad jagoda se podigne plastenik kako bi se zemlja brže ugrijala te kako bi onda ranije dobili i gotovi proizvod, no i dalje rastu u zemlji. U njih udara isto sunce i nije ništa umjetno rađeno – štoviše, te su jagode čak i zaštićenije od nepogodnih vremenskih uvjeta, pa ih se slabije i tretira'', objašnjava proizvođačica Ivana Šunjić iz Petrijevaca.

Ivana Šunjić (lijevo) s djelatnicama; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Njihova je cijena sve donedavno bila tri, dok smo danas vidjeli kako su ih neki proizvođači spustili i na dva ili čak 1,5 eura po pola kilograma, kako je bilo prošle godine.

''Početna im je cijena iznosila šest eura, dok se sada lagano spušta. Kada krenete brati jagode, trebate i puno ljudi koje morate platiti. Prva su i posljednja berba, stoga, jako skupe u odnosu na to koliko naberete kilograma. Poslije kada imate špicu sezone, cijene padaju. Sada smo, recimo, na bazi prošlogodišnjih'', navodi Ivana, dodavši kako se očekuje da će se jagode na osječkoj tržnici prodavati do kraja lipnja.

Jagode s osječke tržnice; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Osim jagoda, štandovi spomenute uzgajivačice obiluju i jabukama koje su, kaže, izrazito zdrave, a jeftinije od kave u kafiću.

''Mnogo smo kvalitetniji, a istovremeno i dalje povoljniji u odnosu na trgovačke centre. Osim toga, imamo i do devet sorti jabuka koje možete izabirati i miješati po izboru'', zaključuje uzgajivačica kojoj će u ponudu za nešto više od mjesec dana stići dinje i lubenice.

Jabuke iz domaće radinosti Ivane Šunjić; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Osječka tržnica vidljivo živi svoj procvat s obiljem šarenih domaćih namirnica. S toplijim se vremenom dodatno potiče i prodaja, dok ovo mjesto i dalje kontinuirano nudi pristupačne i zdrave alternative koje privlače različite generacije potrošača.


Izdvojeno

Reci što misliš!