Događanja / Ostala

31. listopada do 12. studenoga

Pogledajte samostalnu izložbu Pétera Somodyja u osječkoj Galeriji Knifer

Pogledajte samostalnu izložbu Pétera Somodyja u osječkoj Galeriji Knifer
Josip Regović/PIXSELL

Dobitnik je treće nagrade na nacionalnom slikarskom natjecanju ''Strabaga'' 2000. godine, a također je nagrađen i Munkácsyjevom nagradom 2015. godine

U Galeriji Knifer u Osijeku održat će se otvorenje samostalne izložbe Pétera Somodyja pod nazivom ''Parallel truths'', u utorak, 31. listopada u 18 sati.

Umjetnik u svojemu radu propituje smisao i razloge slikarskog djelovanja. Za njega, boja se može doživjeti zajedno s njenim oblikom. Njezina težina – položaj – svjetlina ili gustoća pojavljuju se s njezinim susjedstvom – okolinom. Boja je varijanta tišine, igre i vibracije jer je i sama frekvencija i živo biće. Veličina površine igra jaku ulogu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kreirajući složene mreže linija, površinama daje popratnu frekvenciju koja na taj način također stvara drugo čitanje slike. Dvije vrste čitanja slike izazivaju paralelne ili čak kontradiktorne misaone procese u gledatelju, što je i umjetnikov cilj, jer želi prikazati istovremenu prisutnost paralelnih istina. Boje, debljina i položaj površine rešetki također su u skladu s referencama boje kao materijala.

Péter Somody (1963.) rođen je u Veszprému, dok danas živi i radi u Pečuhu. Diplomirao je na Fakultetu vizualnih umjetnosti Sveučilišta Janus Pannonius u Pečuhu 1988. godine. Diplomirao je likovnu umjetnost na Sveučilištu u Pečuhu, pod mentorstvom Ilone Keserü i Gyule Konkoly. Na istoj je instituciji doktorirao 2002. godine. Mnogi njegovi radovi izlagani su na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je treće nagrade na nacionalnom slikarskom natjecanju ''Strabaga'' 2000. godine, a također je nagrađen i Munkácsyjevom nagradom 2015. godine.

Izložba će biti otvorena do 12. studenoga. Radno je vrijeme galerije od ponedjeljka do petka od 17 do 19 sati, a nalazi se na Istarskoj bb (kompleks Eurodoma), Osijek.


Izdvojeno

Reci što misliš!