Događanja / Istaknuta

Travanj i svibanj

Francuska alijansa Osijek organizira novu Frankofoniju u Osijeku, pogledajte program

Francuska alijansa Osijek organizira novu Frankofoniju u Osijeku, pogledajte program
Francuska alijansa Osijek

Program Frankofonije u Osijeku realiziran je u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, Veleposlanstvom Kraljevine Belgije, Veleposlanstvom Francuske republike, Kinematografima Osijek d.d. i Kulturnim centrom u Osijeku

U sklopu Frankofonije u Osijeku, od 5. travnja do 3. svibnja trajat će likovni natječaj za djecu od sedam do 12 i od 12 do 15 godina pod naslovom ''Moja EU – Što bih mijenjao/učinio kada bih bio zastupnik u Europskom parlamentu?''.

Likovni natječaj otvoren je za učenike svih osječkih osnovnih škola u dvije kategorije: niži razredi osnovne škole i viši razredi osnovne škole. Pristigli radovi bit će ocijenjeni u veleposlanstvu Kraljevine Belgije koja trenutno predsjeda Europskom unijom, a koja će odabrati tri najbolja rada iz svake kategorije. Dodjela nagrada održat će se u Kulturnom centru 9. svibnja, na Dan Europe, u nazočnosti zamjenika veleposlanika Kraljevine Belgije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U petak, 12. travnja od 18 sati održat će se Vinoteka Vinita na kojoj će se predstaviti  pjenušci Francuske i Hrvatske, ali i degustacija i predavanje enologa Tomislava Pavlešića.

Bit će to predavanje o povijesti i tradiciji proizvodnje pjenušavih vina u Francuskoj i u Hrvatskoj, uz zanimljive povijesne činjenice. Predavanje završava degustacijom pjenušavih vina domaćih proizvođača. Broj sudionika ograničen, pa je obvezna prijava na mail adresu [email protected].

U subotu i nedjelju, odnosno 20. i 21. travnja u KC-u Osijek održat će se ''Alain Delon i novi val'', projekcije filmova i predavanje filmskog kritičara, doc. dr. sc. Boška Picule.

Uoči 89. rođendana jednog od najvećih glumaca u povijesti svjetske kinematografije, Francuska alijansa Osijek kroz edukativno-kulturni program odaje počast Alainu Delonu. Program obuhvaća projekcije pet istaknutih filmskih ostvarenja iz perioda francuskog i talijanskog Novog vala (1959. - 1975.), uz predavanje renomiranog filmskog kritičara Boška Picule.

U srijedu, 24. travnja u KC-u Osijek upriličit će se kabaret predstava ''Ces gens-là'' (Nantes, Francuska) francuskog trojca ''Jef'' po istoimenoj pjesmi Jacquesa Brela. Tri vrsna glumca i glazbenika: Joël (vokal), Alain (klavir) i Damien (harmonika), čija je izvedba mnogo više od običnog tribute banda, kroz glazbeno-scensku izvedbu predstavljaju opus belgijskog šansonjera.

Jef ne kopira niti imitira, već prožima svoju interpretaciju bezvremenskih šansona istom količinom emocija koja je proslavila velikog Jacquesa Brela. U intimi jednostavnog glazbeno-scenskog spektakla, podsjetit ćemo se 20 najvećih Brelovih hitova kao što su ''Amsterdam'', ''Ne me quittes pas'' i ''Mathilde''.

Istoga dana u 12,30 sati na Filozofskom fakultetu Osijek odigrat će se kviz za odrasle ''Što znaš o EU?'' namijenjen studentima FFOS-a. Kviz se sastoji iz više kategorija znanja: općenite i povijesne činjenice o EU, EU statistike, programi i politike EU. Pobjednici kviza osvajaju nagrade veleposlanstva Kraljevine Belgije i Francuske alijanse Osijek.

Od 29. travnja do 31. svibnja upriličit će se radionice i kviz za djecu ''Što znaš o EU?'' namijenjeni osnovnoškolcima od sedam do 12 godina s područja Grada Osijeka. Učenici će s animatorima i predavačima obraditi teme vezane uz opće znanje o Europskoj uniji te će sudjelovati u kvizu znanja. Pobjednici kviza dobit će nagrade veleposlanstva Kraljevine Belgije i Francuske alijanse.

Rezervacija termina za škole provodi se na [email protected].

Ne zaboravite, do 17. travnja francuske i frankofone filmove možete pogledati u Kinu Urania. Detaljan program projekcija može se pogledati na poveznici.

Program Frankofonije u Osijeku realiziran je u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, Veleposlanstvom Kraljevine Belgije, Veleposlanstvom Francuske republike, Kinematografima Osijek d.d. i Kulturnim centrom u Osijeku.


Izdvojeno

Reci što misliš!