Vijesti / Regija

studija u tijeku

Javni prijevoz u fokusu sastanka župana s načelnicima općina

Javni prijevoz u fokusu sastanka župana s načelnicima općina
OBŽ

Linijski prijevoz putnika na području Osječko-baranjske županije je vrlo složena tema, dugotrajan i skup proces

Obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić održao je danas (28. lipnja 2024. godine) redoviti sastanak s gradonačelnicima i načelnicima s područja Osječko-baranjske županije. Na dnevnom redu je bilo pet tema, a to su zakonska regulativa o upravljanju nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske na području Osječko-baranjske županije, primjena Uredbe o načinu ocjene i postupku odobravanja investicijskih projekata, sufinanciranje linijskog prijevoza putnika, mogućnost financiranja putem financijskog instrumenta „Urbani razvojni fond“ i ostalih instrumenata HBOR-a te postavljanje uspornika na cestama u nadležnosti Županijske uprave za ceste OBŽ.

"Koordinacijski sastanci s predstavnicima jedinice lokalne samouprave su važni nama u županijskoj upravi kao i gradskim i općinskim upravama. Na njima izravno razmjenjujemo iskustva i informacije, a kroz interaktivni pristup otvaraju se mnogi aktualni izazovi i problemi, ali i daju potencijalna rješenja", rekao je uvodno Mato Lukić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz župana i čelnike općina i gradova, sastanku su nazočili zamjenici župana Josip Miletić i Radomir Čvarković te pročelnici županijskih upravnih odjela. Obrazloženja tema dale su pročelnica Upravnog odjela za imovinsko-pravne poslove Maja Alduk, pročelnica Upravnog odjela za javne financije Snježana Raguž, viši savjetnik u Upravnom odjelu za gospodarstvo OBŽ Domagoj Galić, voditelj Područnog ureda HBOR za Slavoniju i Baranju Boris Čagalj, voditeljica Odjela za poslovanje s jedinicama lokalne samouprave Senka Jurković te ravnateljica Uprave za ceste OBŽ Lejla Ševo. Najveću pozornost nazočni su posvetili problematici sufinanciranja linijskog prijevoza putnika na području Osječko-baranjske županije.

"Linijski prijevoz putnika na području Osječko-baranjske županije je vrlo složena tema, dugotrajan i skup proces. Do kraja srpnja bit će gotova studija, koju smo naručili kako bi utvrdili u kom smjeru i kako će se regulirati linijski prijevoz. Problematika je zaista kompleksna jer se radi o velikom području na komu postoji i velika potreba za linijskim prijevozom. Prema raspoloživim podacima tvrtki koje sada provode javni prijevoz ostvaruju vrlo velike gubitke na području naše županije. Studija je naručena i zato da bi uvidjeli i vidjeli koje su sve potrebe s razine županije uprave, ali i jedinica lokalne samouprave koje će se svakako morati uključiti u sufinanciranje. Naravno, najveći dio troškova snosit će upravo Osječko-baranjska županija, ali moramo upoznati jedinice lokalne samouprave na koji način i u kom dijelu će i oni morati sufinancirati javni linijski prijevoz", kazao je Mato Lukić.

Pojasnio je i daljnji tijek događanja sve do konačnog sklapanja ugovora o javnim uslugama, što će u dugotrajnoj i složenoj proceduri biti moguće vjerojatno tek krajem 2025. godine. Naglasio je kako Županija čini sve što je u njenoj moći kako bi se osiguralo kontinuirano funkcioniranje prijevoza putnika u svim dijelovima županije. U raspravi su također sudjelovali načelnik Općine Vuka Damir Maričić, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Bilje Dubravka Jovanović, načelnik Općine Podgorač Goran Đanić i zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković.


Izdvojeno

Reci što misliš!