Vijesti / Regija

IV. i V. izborna jedinica

Ovo su predstavnici Slavonije u novom sazivu Sabora

Ovo su predstavnici Slavonije u novom sazivu Sabora
Patrik Macek/PIXSELL

Koalicije se tek slažu, ali se već znaju imena ljudi koji će zastupati naš kraj u novom Saboru

Završeni su izbori za novi sabor Hrvatskog Sabora, a iako rezultati još nisu konačni već se polako slažu kombinacije tko će vladati Hrvatskom naredne četiri godine.

Dok se političari ne dogovore tko će s kim koalirati, mi smo pogledali tko će biti predstavnici Slavonije i Baranje u predstavničkom domu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Slavoniju zahvaćaju dvije izborne jedinice IV. i V. koje su nešto drugačije negoli je to bilo ranije pa je tako u sklopu IV. jedinice uz Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju i sjeverni i istočni dio Koprivničko-križevačke županije. U V. je pak uz Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku županiju i dio Sisačko-moslavačke.

Računanje glasova u mandate po D’Hondtovoj metodi računa se tako da se broj glasova koje je pojedina lista osvojila dijeli s brojevima od 1 do 14 odnosno od 1 do broja koji označava ukupan broj mandata u određenoj izbornoj jedinici. Količnici se potom poredaju po veličini i najvećih 14 označavaju osvojene mandate.

izbori
rezultati u obž Evo kako su glasali Đakovo, Beli, Našice, Valpovo, Bizovac, Bilje, Čepin...

U IV. izbornoj jedinici ukupno je na glasanje izašlo 208.591 birača što je 59,29 posto, a oni su svoje glasove u najvećoj mjeri dali Ivanu Anušiću, njih čak 37.527, slijedi Ivan Radić s 8.357 od čega više od sedam tisuća u Osijeku čime je i potvrdio svoju dominaciju u gradu što je iznimno važno za nadolazeće lokalne izbore na kojima će tražiti novi gradonačelnički mandat. S liste HDZ u Sabor će još Igor Andrović, Darko Sobota, Nataša Tramišak, Goran Ivanović i Josip Đakić. Zanimljivo, više glasova od Tramišak, Ivanovića i Đakića dobilo je nekoliko kandidata s liste, ali oni neće u Sabor kako sada stvari stoje. Vrijedi istaknuti kako je Anušić dobio više glasova od samog Plenkovića.

Kad je u pitanju lista Rijeke pravde koju predvodi SDP, najjače ime je nositelj liste Mišel Jakšić, a slijedi ga europarlamentarka Biljana Borzan s s 9.584 glasa. Uz njih će u Sabor i Sanja Bježančević i Boris Piližota. Iz Domovinskog pokreta u Sabor će pak novi lider Mario Radić koji je skupio 8.373 glasa te Željko Lacković (nez.) i to s tek 4.425 skupljenih glasova. Koaliciju MOST predvodi pak Vesna Vučemilović s 773 glasa. Ispred njih je pak lista MOŽEMO koju predvodi gradska vjećnica u Osijeku Katarina Kruhonja i to s 959 glasova od ukupno 3.993 skupljena glasa na području grada, ali ona neće u Sabor. Oni su pak ostali bez mandata iako su prešli izborni prag zahvaljujući D'Hondtovoj metodi preračuna glasova koja favorizira veće stranke.

grad osijek iz zraka
obrađeno 88% glasova Na izbore izašlo 63 posto Osječana, evo kako su glasali

Peta pak izborna jedinica najviše je glasova dala bivšem ministru Marinu Piletiću, njih 11.990, a slijede ga Antonija Jozić, Danijel Marušić, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić s nešto preko šest tisuća glasova te Pero Ćosić, Nikola Mažar i Željko Glavić.

Rijeke pravde u Sabor će poslati Predraga Freda Matića s 12.431 glasom. Slijede ga Mario Milinković i Martina Vlašić Iljkić s tek nešto više od tisuću glasova. 

U Sabor iz ove izborne jedinice još ulaze i tri kandidata Domovinskog pokreta. Apsolutni pobjednik tu je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava s 16.799 glasova po čemu je osvojio najviše glasova u ovoj izbornoj jedinici. Svi ostali na to listi daleko su ispod, ali će u Sabor s njim još i Dubravka Lipovac Pehan i tajnik DP Josip Dabro. Kao posljednji u Sabor će i MOST i to njihov Marijan Pavliček s 3.338 glasova.

Ova imena nisu pak konačna koja će i prisegnuti u Saboru pa se tako mogu očekivati brojne izmjene. 


Izdvojeno

Reci što misliš!