Vijesti / Regija

ministar božinović

Božinović: Vraćamo ljude s granica

"Vraćamo ljude s granice. Ako je osobni razlog, on mora biti humanitaran. Poslovni sastanci moraju biti neodgodivi. To procjenjuje hrvatska policija." - poručuje ministar

Ministar Davor Božinović za RTL Danas rekao je kako postoje preporuke koje su vrlo precizne, a određuje ih medicinska struka. 

"Hrvatska održava povoljnu epidemiološku situaciju. Sve mjere koje se donose ovise o trenutačnoj situaciji. Ne smatramo da bi trebalo posegnuti za restriktivnijim mjerama. Naši epidemiolozi su pohvatali sve kontakte zaraženih, radi se o hrvatskim građanima koji su bili u susjednim zemljama...", istaknuo je ministar.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na pitanje što točno rade na granicama, postrožuju li mjere ili intenziviraju postojeće, ministar je kazao:

"Što se tiče državljanja drugih zemalja, svrhu ne moraju dokazivati građani samo desetak zemalja članica EU. Za države nečlanice i naše susjede, Srbiju i BiH, uvijek je postojala mjera dokazivanja određene svrhovitosti. Otkada je ta mjera na snazi, oko 70 posto je zahtjeva odbijeno. Vraćamo ljude s granice. Ako je osobni razlog, on mora biti humanitaran. Poslovni sastanci moraju biti neodgodivi. To procjenjuje hrvatska policija", rekao je.

Nije li to malo kontradiktorno s obzirom na to da smo otvoreni za turizam? Na granicama su gužve...

"Gužva je na granicama jer se detaljnije gleda u dokumente kojima se dokazuje neodgodivost ulaska u RH. Ova nova normalnost ne bi trebala značiti zatvaranje, pogotovo ne onog tipa na početku epidemije. Mi donosimo mjere kako bismo zadržali što veću aktivnost gospodarstva, a zaštitili zdravlje hrvatskih ljudi i gostiju", istaknuo je i dodao da ako se svi pridržavaju mjera, onda se bitno smanjuje širenje zaraze.

Ministar Božinović je kandidat na izborima. Što ako se nađe u situaciji da mora u samoizolaciju...

"Ako bih završio u samoizolaciji, pretpostavka je da sam došao u situaciju koju sam mogao izbjeći. Ne možete biti nikad 100 posto sigurni. Vi i ja nemamo simptome... Ali, to je takva bolest. No, Hrvatska održava povoljnu epidemiološku situaciju", kazao je, a na pitanje je li Krunoslav Capak dobro, odgovorio je:

"On je O. K., nema nikakve simptome. Bio je negativan na testiranju", rekao je na kraju Davor Božinović. 


Izdvojeno

Reci što misliš!