Vijesti / Regija

Ususret Čvarakfestu: Čvarci traženiji od kobasice i kulena

Ususret Čvarakfestu: Čvarci traženiji od kobasice i kulena

Karančani se pripremaju srušiti svjetski rekord. I to ne bilo kakav, već onaj u broju čvarak-majstora na jednom mjestu. Dakako, neće biti dovoljna samo njihova nazočnost, već se svaki od njih mora pojaviti s kazanom u kojem će, na karanačkoj poljani, topiti mast i pržiti čvarke.

Etnoselo Karanac i TZ Baranje 27. studenoga (nedjelja) organiziraju 3. Čvarakfest - natjecanje u spravljanju čvaraka u kazanu. Već tradicionalno, bit će održan u sklopu tradicionalnog Zimskog vašara, koji će opet obilovati specijalitetima iz baranjskih pušnica i “špajzova”.

Do sada je iznajmljeno 30-ak štandova za izlagače, isključivo za one koji planiraju izlagati nešto iz domaće radinosti, a za natjecanje se prijavilo 15-ak čvarak-majstora uz plaćenu kotizaciju od 25 kuna, premda je znatno više onih koji su za sada samo pokazali zanimanje za sudjelovanje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

VIDEO: Čvarakfest 2010.

- Problem je u slanini potrebnoj za topljenje čvaraka. Ili je nigdje nema ili je poprilično skupa, čak u rangu carskog mesa - tvrdi jedan od suorganizatora, Vlado Škrobo-Bajo, naglašavajući kako čvarci, ali i krvavice, odnosno švargle, postaju ''in'', dok ljudi sve manje traže kulene i kobasice. Njegove riječi potvrdio je i jedan od potencijalnih sudionika Čvarakfesta, koji je danima u potrazi za slaninom.

- Nazvao sam desetak prijatelja koji kolju u ovo doba godine, ali nijedan od njih mi neće prodati slaninu jer neće imati dovoljno za vlastite potrebe. Oni koji su već klali, žale se da su od ovećeg tovljenika dobili par kilograma čvaraka. Ne mogu vjerovati da se na kraju neću moći natjecati - priča on. Natjecanje će nadgledati posebna komisija čiji će zadatak biti proglasiti najčvarak.

- Riječ je o baranjskom čvarku, a oni moraju biti duži i tanji te dobro istiskani, dakako lijepe boje i ukusni - objašnjava Škrobo, dodajući kako je cilj Čvarakfesta ''vratiti čvarak na baranjsku trpezu''.

[blockquote]Nagrade majstorima
Za tri prvoplasirana natjecatelja pripremljene su i vrijedne nagrade. Tako će prvoplasirani inkasirati 500 kuna i tri gajbe Osječkog, drugi dvije, a treći jednu gajbu piva. Prošle godine je na natjecanju, u konkurenciji 13 čvarak-majstora, najbolji bio tada 11-godišnji Luka Piljić, sin vlasnika seoskog gospodarstva Ivica i Marica.[/blockquote]


I.Getto (Glas Slavonije)
 


Izdvojeno

Reci što misliš!