Ususret Čvarakfestu: Čvarci traženiji od kobasice i kulena
Karančani se pripremaju srušiti svjetski rekord. I to ne bilo kakav, već onaj u broju čvarak-majstora na jednom mjestu. Dakako, neće biti dovoljna samo njihova nazočnost, već se svaki od njih mora pojaviti s kazanom u kojem će, na karanačkoj poljani, topiti mast i pržiti čvarke.
Etnoselo Karanac i TZ Baranje 27. studenoga (nedjelja) organiziraju 3. Čvarakfest - natjecanje u spravljanju čvaraka u kazanu. Već tradicionalno, bit će održan u sklopu tradicionalnog Zimskog vašara, koji će opet obilovati specijalitetima iz baranjskih pušnica i “špajzova”.
Do sada je iznajmljeno 30-ak štandova za izlagače, isključivo za one koji planiraju izlagati nešto iz domaće radinosti, a za natjecanje se prijavilo 15-ak čvarak-majstora uz plaćenu kotizaciju od 25 kuna, premda je znatno više onih koji su za sada samo pokazali zanimanje za sudjelovanje.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Traži se više izvršioca za više radnih mjesta, a prethodno iskustvo nije potrebno
-
Kako javljaju vatrogasci DVD-a Suhopolje, dojava od županijskog vatrogasnog operativnog centra stigla im je u noćas u 2.56 sati
-
Prvo će dva Rafalea preletjeti Okučane, a zatim idu u ostatak Hrvatske
VIDEO: Čvarakfest 2010.
- Problem je u slanini potrebnoj za topljenje čvaraka. Ili je nigdje nema ili je poprilično skupa, čak u rangu carskog mesa - tvrdi jedan od suorganizatora, Vlado Škrobo-Bajo, naglašavajući kako čvarci, ali i krvavice, odnosno švargle, postaju ''in'', dok ljudi sve manje traže kulene i kobasice. Njegove riječi potvrdio je i jedan od potencijalnih sudionika Čvarakfesta, koji je danima u potrazi za slaninom.
- Nazvao sam desetak prijatelja koji kolju u ovo doba godine, ali nijedan od njih mi neće prodati slaninu jer neće imati dovoljno za vlastite potrebe. Oni koji su već klali, žale se da su od ovećeg tovljenika dobili par kilograma čvaraka. Ne mogu vjerovati da se na kraju neću moći natjecati - priča on. Natjecanje će nadgledati posebna komisija čiji će zadatak biti proglasiti najčvarak.
- Riječ je o baranjskom čvarku, a oni moraju biti duži i tanji te dobro istiskani, dakako lijepe boje i ukusni - objašnjava Škrobo, dodajući kako je cilj Čvarakfesta ''vratiti čvarak na baranjsku trpezu''.
[blockquote]Nagrade majstorima
Za tri prvoplasirana natjecatelja pripremljene su i vrijedne
nagrade. Tako će prvoplasirani inkasirati 500 kuna i tri gajbe
Osječkog, drugi dvije, a treći jednu gajbu piva. Prošle godine je
na natjecanju, u konkurenciji 13 čvarak-majstora, najbolji bio
tada 11-godišnji Luka Piljić, sin vlasnika seoskog gospodarstva
Ivica i Marica.[/blockquote]
I.Getto (Glas Slavonije)
Izdvojeno
-
Dok mačka okolo traži hranu, mačiće stare dva tjedna grije zamjenska mama, koka
-
Tako su prvi slobodni termini za CT abdomena i zdjelice dostupni tek u studenome, točnije 8., 11. i 12. studenoga
-
Što se veća količina graha kuha to će finalni rezultat biti bolji
-
Laura Gergelj je poduzetnica koja je, prepoznavši potrebe tržišta, odlučila potpuno samostalno pokrenuti knjigovodstveni servis, predstavljajući Osijek kao destinaciju inovativnih poslovnih rješenja i u međunarodnim krugovima
Reci što misliš!