Vijesti / Regija

''Postani umjetnik Dunava 2014.'' - proglašeni pobjednici

''Postani umjetnik Dunava 2014.'' - proglašeni pobjednici

U nedjelju , 29. lipnja 2014. proslavljen je Dan Dunava u Bilju na lokaciji Stara Drava. Posjetitelji su imali priliku pogledati izložbu radova natječaja „Postani umjetnik Dunava 2014!“ kojeg već tradicionalno provodi Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek.

Tema ovogodišnjeg natječaja su bregunice čija su staništa sve više ugrožena zbog iskapanja šljunka i pijeska na obalama rijeka i jezera, čestih regulacija riječnih tokova i ostalih vodoprivrednih zahvata. One su odličan indikator vrijednosti prirodnih staništa u kontinentalnom dijelu Europe, kao i pokazatelj koliko je sama rijeka još uvijek divlja i očuvana. Bregunice su vrlo korisne ptice, jer se, između ostalog, hrane i komarcima, tako samo jedna obitelj bregunica dnevno pojede oko 10 000 komaraca. Smanjenje njihovog broja zasigurno je poremetilo ravnotežu u prirodi i rezultiralo povećanjem broja komaraca.

Ovom temom željeli smo potaknuti natjecatelje na razmišljanje o problemu nestajanja kolonija bregunica, kao i o važnosti očuvanja ovih malih ptica za sve nas.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I ove godine su mali umjetnici izazvali oduševljenje svojim umjetničkim radovima, a najuspješniji su primili prigodne nagrade.
Najuspješniji umjetnik ove godine bio je Lovro Ujlaki iz Koprivnice s radom „Stop uništavanju staništa bregunica“.

Umjetnik Dunava-20140629-013

Drugo mjesto osvojio je Tomislav Benotić iz Koprivnice s radom „Muče vas komarci? Brinite o bregunicama“, a treće mjesto pripalo je Nevi Seleš iz Koprivnice za rad „Obitelj bregunica“.

Među 10 najboljih radova odabrani su i „Pogled u visinu“ (Ana Deljac), „Jedna bregunica više, tisuće komaraca manje!“ (Klara Seleš), „Na mom dlanu“ (Ela Grubišić), „Ukopavanje gnijezda“ (Zoa Nikica Čala), „Pogled s visine“ (Tonina Ilić), „Bregunac i bregunica se vole“ (Borna Sočev i Nika Posavec) i „Dvije bregunice“ (Josipa Zorić).

Proslava Dana Dunava organizirana je kao dio Eco festa, proslave 2. rođendana Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, koji je organiziran u sklopu projekta Baranja Greenways, a kojeg provodi Savez poduzetnika Mađara Hrvatske.
Posjetitelji su veslali u kanuima, izrađivali predmete od slame, sudjelovali u izviđačkim igrama, pogledali izložbu Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, slušali tradicionalnu indijsku glazbu i kušali indijska jela kao i domaće sokove.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!