Lifestyle / Ostalo

Prikaz starih osječkih stabala

Edukativno-kreativna šetnja Udruge PLANTaža oživjela osječke ''divove''

Edukativno-kreativna šetnja Udruge PLANTaža oživjela osječke ''divove''
PR

Cilj ovoga projekta nije samo istaknuti na postojanje naših lokalnih ''divova'', već i ukazati na sve veće posljedice klimatskih promjena, ali i na nužnost očuvanja osječkih divova

Dugoočekivani Osječki divovi konačno su oživjeli edukativno-kreativnom šetnjom u organizaciji Udruge PLANTaža koja se održala prošle subote u Osijeku. Šetnja je okupila brojne zaljubljenike u stabla, njih više od 50, što samo pokazuje da Osječanke i Osječani vole prirodu i žele ju sačuvati za buduće naraštaje.

Šetnja je započela kod svima nam dragog Ginka u Tvrđi, starog otprilike 200 godina. Premda se danas sadi sve rjeđe, u prošlosti je bio vrlo popularna hortikulturna vrsta, što dokazuje prisutnost vrlo starih primjeraka. Nakon Ginka, kratka pauza bila je kod najstarije tramvajske stanice u Osijeku koja je već pet godina zaredom poznata galerija na otvorenom zahvaljujući projektu Udruge - Urbane intervencije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Šetnja se nastavila do ostatka nekadašnjeg Generalskog vrta, poznatog hrasta lužnjaka, gdje je voditeljica projekta "Osječki divovi" Ramona - Ana Davidović istaknula karakteristike, ali i zanimljivosti ovog relikta. Ovo stablo, staro otprilike 200 godina, nije samo uspomena na nekadašnji Generalski vrt koji se prostirao na čak sedam hektara, već je i spomenik gradske hortikulture. Nakon hrasta, na red su došla dva stabla tise, a šetnja se završila kod tise u parku Oscara Nemona, čija je starost procijenjena na oko 170 godina. Prvo izdanje Osječkih divova završilo je uz plesni performans Plesnog studija Shine i gromoglasni pljesak svih prisutnih.

Cilj ovoga projekta nije samo istaknuti na postojanje naših lokalnih ''divova'', već i ukazati na sve veće posljedice klimatskih promjena, ali i na nužnost očuvanja osječkih divova. Svako je stablo spomenik nekoliko generacija i naša je dužnost zaštititi i očuvati stabla i njihovu važnost za čovjekovo zdravlje. Osječki divovi oživjet će uskoro u novom izdanju edukativno kreativne šetnje, a sve dodatne informacije bit će objavljene na službenim stranicama Udruge PLANTaža.


Izdvojeno

Reci što misliš!