muke po bakšišu
Konobari nakon uvođenja eura: "Napojnice su nam upola manje"
Mogli bi ovi euri od nas napraviti velike škrtce, kažu konobari, koji se nikad nisu vraćali kući s manje novaca od napojnica u džepovima
Uvođenje eura razočaralo je konobare. Napojnice su im ,kažu, upola manje. Jesu li Hrvati postali škrti, jesu li im centi i euri i dalje prevelika nepoznanica ili ih jednostavno nemaju dovoljno?
Euri su kažu konobari sve promijenili, piše Danas.hr.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Vatrogasci DVD-ova Valpovo i Nard jučer su imali pune ruke boreći se s vatrom u šumi između Valpova i Narda
-
-
Doživite susret s umjetnicima koji svojim djelima oživljavaju prostor, saznajte tajne vinskih podruma od stručnjaka i prepustite se melodičnim tonovima glazbe koji će vas odvesti na putovanje kroz emocije
"Prije je bila puno bolja situacija s bakšišem, a sad je katastrofalno. Mogli bi ovi euri od nas napraviti velike škrtce. Ljudi sad čekaju 20 centi, a prije su ostavljali 2,3,5 ili 10 kuna." kaže za RTL Danas konobarica Magdalena Tominac.
Konobar Nikola Hrastinski uvjerava nas da su napojnice pale i za više od 50 posto.
"Pivo je bilo 18 kuna, oni bi rekli 20 u redu je. Sad je piva recimo 2,90. Oni daju 3 i očekuju tih 10 centi. Užasno je to palo. Puno ljudi će mijenjati struku", kaže Nikola.
Konobari s napojnicama idu kući i one im uz plaću znače puno.
"Ne možemo mi od ljudi žicati bakšiš. To su njihovi novci", ističe Nikola.
"Ako se ja trudim oko gosta i stalo mi je da je vama tu lijepo, budem dobra i nasmijana, a nije mi zapravo dobar dan, onda mi je taj bakšiš dokaz da se nisam trudila bez veze",kaže Magdalena.
Psiholozi kažu da smo još u procesu navikavanja na novu valutu.
"Još ne znamo pravu vrijednost kovanica s kojima baratamo, a ljudi kad se nađu u novim nepoznatim situacijama stanu. Nisu skloni potrošnji . A u kafićima su se cijene povećale i onda su ljudi tu nepravdu zbog zaokruživanja neopravdano iskalili na napojnicama koje daje konobarima", objašnjava novonastalu situaciju Zvonimir Galić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta.
No, može se dogoditi da zbog toga što se cijene čine manje da budemo rastrošniji primjerice u trgovinama. Zato treba biti racionalan.
"Treba preračunavati, imati aplikaciju ili množiti s osam ili 10 kako bi bili što bliže pravoj vrijednosti stvari" naglašava Galić.
No, ne treba ni paničariti. Za par mjeseci ljudi će se naviknuti i sve će se vratiti na staro.
Izdvojeno
-
Rafale su u niskom letu nadletjeli Osijek i tako odali počast operaciji Bljesak
-
Dizajn stana u Osijeku potpisuju STUDIOPI iza kojeg stoji arhitektica Iva Pauzar i nagrađivani dizajn studio Regular Company
-
Dok mačka okolo traži hranu, mačiće stare dva tjedna grije zamjenska mama, koka
-
Tako su prvi slobodni termini za CT abdomena i zdjelice dostupni tek u studenome, točnije 8., 11. i 12. studenoga
Reci što misliš!