Vijesti / Ostalo

izjava premijera

Plenković o novim mjerama: ''Nije isto biti sat vremena u crkvi i biti u kafiću satima i piti''

Plaće će biti tu, a mirovine nisu upitne, dodao je, rekavši da će napraviti sve što odgovorna vlast i vlada trebaju

Nakon konferencije " The Economist - Svijet u 2021. " premijer Andrej Plenković komentirao je danas donesene epidemiološke mjere.

"Donijeli smo mjere za zapošljavanje i dok se ne promjene okolnosti, činit ćemo sve da pomognemo privatnome sektoru", kazao je. 
 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U mjerama su angažirani svi i radimo sve što možemo. Najviše sredstava smo osigurali iz EU fondova. Jedna smo od prvih zemalja koja je saborski potvrdila taj dio sredstava koji dolazi iz EU fondova", rekao je Plenković.

Naglasio je da nakon restriktivnih mjera se nada da ćemo nastaviti blagi trend smanjenja novozaraženih.

Što se tiče novih mjera i propusnica komentirao je: "Čuli ste što je cilj mjera, a to je smanjiti fizičke kontakte. Mjere imaju za cilj da umire kretanje populacije. Kad se to dogodi bit će manje zaraze". 

Dodaje da će učenici i studenti biti van sustava i da je to umirenje. Kontakt će se smanjiti i ako određen broj radnika ode na kolektivne godišnje.

"Sa svim tim elementima, mislim da ćemo postići efekt smanjenja zaraze".

Naglasio je da se uočava blagi trend smanjenja zaraze, a na pitanje kasni li se s mjerama, naveo je primjer Njemačke: "Budite malo fer, u smislu sljedeće. Borba protiv covida ima dva pristupa, jedan je zatvoriti sve i biti u lockdownu godinu dana ili ćemo balansirati. A svi balansiraju, nema zemlje koja ne balansira. Pokušavamo održati financije radna mjesta, ali i zdravlje. Žalimo za svakim izgubljenim životom. Svaki život koji je izgubljen je velik igubitak za Hrvatsku. Mjere smo poduzeli prema strategiji koja je bila proporcionalna situaciji epidmeije. Dugi val koji je pogodio Europu, a osobito srednju, je vrlo razoran u mnogim zemljama. Ovo je situacija u kojoj država šalje određenu poruku. Ako ta poruka je praćena s odgovornim ponašanjem, onda dolazi do rezultata". 

Komentirao je i procjene da ćemo razinu BDP-a od prije pandemije doseći tek 2023. godine. 

"Plaće će biti tu, a mirovine nisu upitne", dodao je, dodavši da će napraviti sve što odgovorna vlast i vlada trebaju.

"Ključ je sljedećih šest mjeseci. Izgledno je da na proljeće epidemija neće biti ovako snažna. Cjepivo će dolaziti, pokazat ćemo otprornost ooj zarazi. Mjere će trajati dokad treba. Iskoristit ćemo ovu prilizu za nekakav reset", kazao je premijer.

Komentirao je i odluku za mise rekavši: "To su sve spinovi. Hrvatska nastoji voditi računa. Ja mislim da je to dobra odluka. Velika većina vjernika je razumna. To su razumne i racionalne odluke. Nije isto biti na misi sat vremena i biti u kafiću, satima i piti", zaključno je rekao Plenković. 


Izdvojeno

Reci što misliš!