Vijesti / Ostalo

nove mjere

Stožer: Danas 3272 novozaraženih, od srijede zabrana putovanja između županija i nove mjere za crkve

Stožer: Danas 3272 novozaraženih, od srijede zabrana putovanja između županija i nove mjere za crkve

Zabranjuje se napuštanje županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište

Nacionalni Stožer civilne zaštite upravo održava konfenerciju za medije na kojoj smo saznali najnovije epidemiološke podatke kao i nove mjere koje dolaze od sljedećeg tjedna.

U protekla 24 sata u Hrvatskoj testirano je 10 849 osoba od kojih je njih  3272 bilo pozitivno na koronavirus. 68 osoba je umrlo, a među njima i  jedna 27-godišnjakinja.  Na konferenciji je rečeno da je imala urino infekciju, no da još ne znaju više detalja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na Badnjak i Božić će se mise održavati prema posebnim uputama HZJZ-a s jednim vjernikom na sedam kvadrata crkve umjesto 25 osoba bez obzira na veličinu crkve.  Polnoćke bi trebale početi ranije da se do 22 sata završe. Obitelji koje zajedno dolaze na mise ne moraju držati razmak. Pravilo od jedne osobe na sedam kvadrata se uvodi i za kina, kazališta i druga mjesta koja spadaju u domenu kulture.

Zabranjuje se napuštanje županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište.

Zabrana se ne odnose na nužne djelatnosti i opskrbu, dnevne migracije, zaštitarske službe, dostavu lijekova, novinare, pacijente koji zahtijevaju medicinsku svrha, putovanje s posla i na posao ako je to neophodno i ne može se obavljati od kuće, nužne osobe koje sprječavaju širenje Covida-19 i diplomatsko osoblje, osobe koje skrbe o starijim i ako nisu u krvnom srodstvu, osobe koje za vikend posjećuju svoje zakonsko dijete. Također i oni koji imaju unaprijed rezervirane smještaje u hotelima, apartmanima za blagdane smjeti će napustiti svoju županiju.

Za putovanja između županija treba posjedovati ili valjanu iskaznucu kojom se dokazuje nešto od gore navedenog ili važeću propusnicu.

Odluka je ovo koja će trajati od 23. prosinca do 8. siječnja i ne planira se produžavati osim ako epidemiološka situacija ne bude jako loša.

Izdavanje propusnica građani će moći zatražiti preko sustava e-propusnice. O većini propusnica odlučivat će županijski stožeri, no u slučajevima posebnih okolnosti, poslovnih ili privatnih, odlučivat će Ravnateljstvo civilne zaštite. 

"Ovo nije uvođenje propusnica, ovo je zabrana kretanja. Propusnice se izdaju samo u iznimnim slučajevima, kad je to neophodno. Poruka je da se svi suzdrže putovanja, posjeta i kontakata za blagdane kako bi se moglo poželjeti dobre želje za neke sljedeće blagdane. Intencija je da se ne proudužuje ograničenje kretanja nakon 8. siječnja", rekao je Božinović.

Ministar Beroš dodatno je pojasnio pitanje onih koji su preboljeli covid. Oni koji su preboljeli virus, prema znanstvenim spoznajama, vrlo vjerojatno se zbog imuniteta u narednom periodu neće razboljeti. Međutim zbog prisutnosti virusa oni mogu prenijeti virus drugima.  

 


Izdvojeno

Reci što misliš!