Vijesti / Ostalo

pripreme za početak nove školske godine uz koronu

Ministarstvo izdalo upute za početak škole: Evo tko će sve i kada morati nositi maske, što ako se pojavi zaraza...

Ministarstvo izdalo upute za početak škole: Evo tko će sve i kada morati nositi maske, što ako se pojavi zaraza...
Dino Stanin/PIXSELL

Nastavu je potrebno organizirati da učenici dolaze u kontakt sa što manje nastavnika

Škola počinje 7. rujna u svim županijama, a kako bi ona trebala izgledati predstavljeno je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. 

Ministar Radovan Fuchs zajedno s Ivanom Pavić Šimetin, zamjenicom ravnatelja HZJZ-a te koordinatoricom Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak školske godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavili su Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Čim iz kućanstva netko odlazi u trgovinu, uvijek zaraza postoji, ako virus cirkulira u populaciji. Svaka škola i vrtić može napraviti ono što može. Znamo da su uvjeti različiti širom Hrvatske. Važno je da svi dionici budu upoznati. Osnovno pravilo je da ne ide u školu tko ima simptome ove bolesti", rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ na konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Upute se odnose na razrednu i predmetnu nastavu, a razradili su dodatne mogućnosti. Nastavu je potrebno organizirati da učenici dolaze u kontakt sa što manje nastavnika. Ne počinje za sve nastava u isto vrijeme.

"Maske su obavezne u školi", istaknula je.

Lokalni stožer za pojedine škole gdje je dobra epidemiološka situacija može ukinuti obvezu nošenja maski.

Maske su obvezne za predmetne nastavnike, za odgajatelje i učitelje kada prolaze hodnicima i kada kontaktiraju s drugim odraslim osobama.

Predmetnu nastavu je potrebno organizirati da učenici što manje dolaze u kontakt s drugima, dvosatna ili trosatna nastava, da nastava ne počinje za sve u isto vrijeme, dvosmjenska nastava. U razredima s većim brojem djece, ako nema drugog rješenja, mogu se organizirati alteracije - jedan tjedan pohađanje nastave u školi, drugi od kuće ili druge kombinacije.

Maske su obvezne kod intimne njege male djece, za roditelje kad dolaze u škole, u javnom prijevozu, za nastavnike kod nastave u kući učenika, za pomoćnike u nastavi, komunikaciju među nastavnicima, za učenike od 5. do 8. razreda ako se ne može postići razmak od 1,5 metra do 2 metra (za srednjoškolce).

''Ako ima razmaka, ne moraju nositi maske'', objasnila je. Maske će morati nositi učitelji ostalih predmeta u razrednoj nastavi (engleski, npr.), za komunikaciju nastavnika s drugim odraslim osobama, na hodniku škole...

Ako se pojave simptomi

Neće se mjeriti temperatura djeci kod ulaza u školu, ali se apelira na roditelje da izmjere temperaturu prije odlaska u školu, starija djeca sama to trebaju raditi. Za mlađu djecu i predškolsku dob trebat će se upisati temperatura.

''Kad se utvrdi da neko dijete ima simptome, ne dolazi u školu. Ako se dogodi u školi, odvaja se od drugih učitelja i pozivaju se roditelji da dođu po njega'', objasnila je postupak. Ravnatelj mora obavijestiti epidemiologa ako ima više djece sa simptomima. Tada započinje epidemiološki nadzor. Ako je netko pozitivan, djeca koja su bila u kontaktu (vrtićka gripa, razred) ići će u mjeru samoizolacije.

Putovanja u školi - treba organizirati tako da putuju zajedno oni koji su u istom razredu. 


Izdvojeno

Reci što misliš!