Vijesti / Ostalo-Vijesti

Vozačima će se doma slati obavijesti

'Big Brother' uskoro i na tisućama kilometara autocesta

Najavljuje se fiksno postavljanje nadzornih kamera na autocestama

 Nisu kamere samo za punjenje proračuna već i za spašavanje života. Kako je uzrok više od 50 posto poginulih u prometu brzina policija je postavila oko 60 kamera na državnim cestama diljem zemlje, a uskoro će vam se smiješiti i na tisuću kilometara autocesta.

O potrebi nadzornih kamera na autocestama i državnim cestama s Miranom Huljakom iz Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije razgovarali smo u RTL Danas.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

 Najavljuje se fiksno postavljanje nadzornih kamera na autocestama, ali kada se to može očekivati i koliko bi to značilo? Naime, dosta je divljih vozača na autocestama.

"To je projekt Hrvatskih autocesta, to provode s policijom, ja vjerujem da bi to moglo biti aktualno već sljedeće godine, ali prepustimo to onima koji financiraju, to je HAC. To bi bilo dobro, mi takvih sustava nemamo na našim autocestama, mi za sada zadovoljavamo naše potrebe presretačima koji jako dobro rade svoj posao snimanja brzine tako da ne možemo reći da smo nezadovoljni s time, ali ovakav sustav bi bio definitivno dobar", rekao je Huljak.

Kazao je i koliko su efikasne nadzorne kamere i smanjuju li brzinu na mjestima gdje su postavljene.

"Mi se sad momentalno nalazimo na jednom takvom mjestu gdje je postavljena fiksna kamera, ja vam mogu reći da u zadnjih par godina otkad je ovdje nemamo ozbiljnih prometnih nesreća, nitko se ne vozi brže od propisane, preventivno djeluju jako dobro na vozače."

Pojasnio je Huljak i kako funkcioniraju fiksne nadzorne kamere.

"Ove kakve imamo ovdje, policijski službenici skidaju podatke sa tih kamera, pregledavaju se snimke i onda se vlasnicima vozila se upućuju obavijesti o upućenim prekršajima. Nove kamere koje sada postavljaju, krenulo je prošle, pa ove, bit će i iduće godine, predviđeno je da se automatski s tih kamera podaci slijevaju u MUP-ov sustav informacijski gdje će se onda isprintavati odmah obavijesti i slati ljudima na adrese. To će jako ubrzati proces."

Kriteriji po kojima se odabiru mjesta za postavljanje fiksnih nadzornih kamera su jasno određeni.

"To su obično nekakva mjesta na kojima je uočeno da ljudi vole prekoračivati brzine, ali ne samo to, događaju se i slučajevi, prometne nesreće koje želimo tim kamerama zapravo dovesti ih na nulu, pogotovo one najteže. To su kriteriji koji se biraju pri odabiru mjesta. To rješavaju policijske uprave na području na kojima se postavljaju kamere", naglasio je Huljak te na kraju naveo i jesu li kamere postigle psihološki efekt kod vozača:

"Itekako jesu, one imaju svoj preventivni učinak da jednostavno unaprijed obavještavaju vozače da su ovdje snimani i oni automatski smanjuju brzinu, na taj način je sigurnost dignuta na osjetno višu razinu."

Izdvojeno

Category: 7733 - 8379

Reci što misliš!