Vijesti / Ostalo

Potpisani ugovori vrijednosti 120 milijuna kuna za EU projekte u OBŽ

Potpisani ugovori vrijednosti 120 milijuna kuna za EU projekte u OBŽ

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric i pomoćnica ravnatelja Lučke uprave Osijek Nada Klepo potpisali su u srijedu Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za „Izgradnju terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek“, kojim se Lučkoj upravi Osijek dodjeljuje 117.567.474,53 kuna.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 145.533.786,00 kuna od čega će 90,4% biti financirano bespovratnim sredstvima EU, a omogućit će financiranje gradnje novog terminala, na lokaciji izvan centra grada Osijeka.

„Uz ovaj projekt, Lučka uprava Osijek priprema njih još nekoliko, a riječ je o projektima izgradnje i rekonstrukcije južne obale, zatim izgradnje intermodalne infrastrukture zapadnog dijela luke, a u pripremi je i rješenje izgradnje Sjeverne obale luke.“, rekao je ministar Butković i izrazio zadovoljstvo još jednim u nizu projekata koji će se financirati iz fondova EU.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Uvijek mi je drago prisustvovati potpisivanju ugovora za projekte koji dolaze iz moje Slavonije. Projekti poput ovog znače puno za revitalizaciju i povećanje dostupnosti slavonskih županija. Ovo je nastavak projekta Slavonija, Baranja i Srijem, koji će oživjeti to cijelo područje i potaknuti rast i zapošljavanje, a s obzirom na važnost i veličinu tog kraja, sigurna sam da će značajno utjecati na gospodarsku sliku cijele države.“, istaknula je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, koja je prisustvovala potpisivanju Ugovora.

Projekt uključuje izgradnju obalne građevine dužine 240 m s dva veza, pristupne ceste dužine oko 300 m, željezničkih kolosijeka dužine oko 610 m, kranske staze te ostale lučke infrastrukture, a njegova će gradnja pozitivno utjecati na smanjenje prometnog zagušenja u centru grada Osijeka i sprečavanje mogućeg ekološkog zagađenja u blizini Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Ovaj će Projekt omogućiti povećanje dostupnosti Osječko-baranjske županije i osiguranje integriranog prekrcaja tereta na jednoj lokaciji, a podići će se i ukupna razina zaštite okoliša pri prekrcaju tereta, povećati sigurnost brodova u luci, poboljšati dostupnost lučke infrastrukture kroz visoko kvalitetne prometne veze s novom lukom te smanjiti operativni troškovi uslijed korištenja nove opreme i tehnologije.

Zaključno, izgradnjom terminala grad Osijek dobit će prvu luku unutarnjih voda bazenskog tipa i prvu koja će imati usvojene europske standarde poslovanja čime će postati snažna logistička podrška ekonomiji Istočne Hrvatske.

Podijeljene odluke o sufinanciranju komunalnih projekata u Osječko-baranjskoj županiji

U prostorijama Gradske vijećnice u Našicama ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević podijelio je Odluke kojima Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja sufinancira 24 projekata za unapređenje komunalne infrastrukture i standarda u općinama i gradovima Osječko-baranjske županije. Ukupna vrijednost projekata iznosi oko 31 milijun kuna od čega Ministarstvo sufinancira s iznosom od 2.263.000 kuna.

Ministar Kuščević je i ovaj put naglasio važnost ulaganja u svaku općinu i grad za koje smatra kako su pokretačka snaga Hrvatske. „Kako volim reći, Hrvatska nije jaka koliko je jak Grad Zagreb, Split, Osijek, Rijeka odnosno njeni veliki gradovi, već koliko su jake njene najmanje općine i gradovi. Stoga moramo nastaviti i dalje ulagati te omogućiti svim sugrađanima što kvalitetniji život“, smatra ministar Kuščević.

Uz ministra Kuščevića svečanosti su nazočili državna tajnica Dunja Magaš te pomoćnik ministra gosp. Zdravko Vukić.

Odluke su od ministra preuzeli predstavnici sljedećih općina i gradova: Darda, Podgorač, Našice, Antunovac, Vuka, Feričanci, Donja Motičina, Valpovo, Podravska Moslavina, Jagodnjak, Koška, Draž, Punitovci, Đurđenovac, Gorjani, Levanjska Varoš, Marijanci, Drenje, Petrijevci, Vladislavci, Čepin, Strizivojna, Erdut i Šodolovci.

Javni poziv za dodjelom kapitalnih pomoći za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i komunalnog standarda gradovima i općinama Ministarstvo je objavilo 27. siječnja 2017. godine. Zahtjeve za odobravanje financijske potpore moglo se predavati do 24. veljače 2017. Pristigle zahtjeve preispitivalo je Povjerenstvo za provedbu postupka odobravanja proračunskih sredstava, odnosno određivanja rasporeda i korištenja sredstava kapitalnih pomoći općinama i gradovima za 2017. Gradovima i općinama s područja Osječko-baranjske županije odobrena su 24 projekta za sufinanciranje. Svi zaprimljeni zahtjevi kvalitetni su i vrijedni za lokalnu zajednicu i državu u cjelini. Ministarstvo vjeruje kako će se pozitivni makroekonomski pokazatelji pokrenuti za vrijeme ove Vlade još jačim intenzitetnom nastaviti, što će dovesti do povećanja raspoloživih sredstava i omogućiti Ministarstvu da iduće godine financijski sudjeluje u većem broju projekata.

Ove su godine ukupna sredstva u svrhu povećanja komunalnog standarda na području cijele Države značajno povećana u odnosu na ranije i iznose ukupno 40 milijuna kuna.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!