Vijesti / Ostalo

Idući tjedan počinje energetska obnova 17 osnovnih i srednjih škola

Idući tjedan počinje energetska obnova 17 osnovnih i srednjih škola

Danas su u prostorijama Osječko-baranjske županije potpisani ugovori za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja između Županije i 17 izvođača radova.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja objavilo je 22. studenog 2016. godine Poziv na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Spomenutim Pozivom podupiru se mjere energetske obnove koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje prije provedbe navedenih mjera i korištenje obnovljivih izvora energije.

Osječko-baranjska županija u okviru ovog Poziva uspješno je provela postupak javne nabave za radove, stručni nadzor, projektantski nadzor i koordinatora zaštite na radu u fazi izvođenja radova za energetsku obnovu 17 zgrada škola na području Osječko-baranjske županije. Ukupna vrijednost ugovora za obnovu 19 zgrada, od kojih su dvije još u postupku pripreme iznosi 44.244.175,15 kuna od čega će Osječko-baranjska županija vlastitim sredstvima financirati 14% odnosno cca 6,4 milijuna kuna dok će se za ostatak povući sredstva iz fondova Europske unije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Bitno je za reći da su ovi ugovori financirani većinom od strane fondova Europske unije i napomenuti uz ove projekte paralelno razvijamo i druge koji će obnoviti sve naše osnovne i srednje škole, domove za stare i nemoćne, domove zdravlja i sve ono čega je Županija osnivač i za što je zadužena. Do 2020. godine očekujem da više od 50% svih objekata kojima smo osnivač budu u potpunosti energetski obnovljene – rekao je župan Ivan Anušić.

- Osječko-baranjska županija je uspješno dobila odobrenje sredstava za 19 projekata energetske obnove škola. Danas smo potpisali ugovore za 17 škola, a dva projekta su nam još u provedbi, konkretno u postupku javne nabave. U planu nam je prijaviti se na novi javni poziv, pripremamo prijavu za novih 19 zgrada, čekamo odluke za još 20-ak – napomenula je pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Osječko-baranjske županije Nataša Tramišak.

Danas potpisani ugovori pokrivaju škole diljem Županije (Dalj, Beli Manastir, Kozarac, Koška, Čepin, Črnkovci, Ladimirevci, Đakovo, Feričanci, Valpovo, Kapelna, Šećerana, Zmajevac, Osijek, Semeljci, Našice). Nakon ovog potpisivanja ugovora, s radovima se može krenuti već idući tjedan, a predviđen završetak radova je početak ožujka 2019. godine.

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!