Vijesti / Ostalo

Nove mjere za pomoć osobama s invaliditetom

Nove mjere za pomoć osobama s invaliditetom

Kako bi raspravili o mjerama i aktivnostima kojima treba poboljšati život osoba s invaliditetom, u organizaciji Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku jučer, 11. veljače 2019. godine, u Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije u Osijeku održana je Savjetodavna regionalna radionica o provedbi i praćenju provedbe Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020. godine i Konvencije o pravima osoba s invaliditetom UN-a.

Kako je uvodno istaknula Zvjezdana Bogdanović, savjetnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nacionalna strategija donosi 76 mjera u 16 područja te više od 200 provedbenih aktivnosti. Za mnoge mjere zadužene su jedinice lokalne samouprave, upravo gdje žive osobe s invaliditetom, a cilj Strategije je da ih što više i ostane živjeti u matičnim sredinama te da im se u tom cilju svugdje osigura pristupačnost uslugama, javnim objektima i sadržajima života.

- Nepristupačnost uslugama je najveći problem za osobe s invaliditetom, što je posebice izraženo u manjim sredinama. Cilj je današnje radionice osvijestiti jedinice lokalne samouprave da su dužni brinuti o svojim građanima na jednak način kao što brinu i o onim građanima koji nemaju poteškoće. Pomaka neće biti bez planova, strategija i programa koji će osigurati i određena sredstva te jasno usmjeriti djelovanje na rješavanje problema, rekla je.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na radionici su sudjelovali koordinatori iz pet slavonskih županija, predstavnici organizacija civilnog društva i javnih ustanova s kojima surađuju predstavnici općina, gradova i županija u svrhu provedbe mjera, a pozdravio ih je zamjenik župana Goran Ivanović. Naglasio je da u Hrvatskoj živi 511.000 osoba s invaliditetom, što je 11,5 posto stanovništva te im je društvena zajednica dužna pomoći.

- Problem je zaista kompleksan, no pred nama je niz mjera za čije provođenje regionalna samouprava mora naći svoje mjesto, a župan Ivan Anušić sa svojom upravom priprema paket mjera koje možemo odraditi u provođenju Nacionalne strategije. Lokalne i regionalne samouprave mogu pomoći invalidima, i to posebno radno sposobnima na barem polovicu radnog vremena na nekom od poslova u njihovoj ingerenciji. Trebamo pomoći i ljudima koji se brinu o invalidima, odnosno osobama koje su stopostotno nesposobne za rad. Nacionalnoj strategiji rok ističe 2020. godine i potrebno je brzo djelovati te se nadam da ćemo danas dobiti konkretne smjernice. Želimo ugraditi dio naše županijske politike u ovaj problem i pomoći barem jednom dijelu invalida na našem prostoru - rekao je zamjenik župana Goran Ivanović.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ivana Stanić ističe da je krajem 2018. godine upravo zbog Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom Osječko-baranjska županija imenovala članove tima iz raznih područja. - Tim će se sastati u veljači i ima zadaću donijeti program izjednačavanja mjera usmjerenih na Strategiju. Vjerujemo da će usvojiti program koji ima zadaće poput uklanjanja građevinskih prepreka u svrhu pristupa osobama s invaliditetom u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Osječko-baranjska županija, a tu su i planovi osiguranja informacijske podrške i opremanja zdravstvenih ustanova. Poznato je da Osječko-baranjska županija već djeluje u okviru tih zdravstvenih i socijalnih mjera te provodi programe i projekte, a pomoću Regionalne radionice za pružanje i provedbu mjera Strategije bit će sveobuhvatnije, rekla je pročelnica Stanić. 

Nakon uvodnih riječi savjetnice ministrice Zvjezdana Bogdanović, voditeljice Odjela Branke Zečević i dr. sc. Anke Kekez Koštro s Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba, uslijedila je rasprava s osvrtima i pitanjima sudionika skupa o provedbi, praćenju i izvještavanju te zajedničko utvrđivanje mogućih rješenja pojedinih problema.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!