Vijesti / Ostalo-Vijesti

Lokalne vlasti višak od dvije milijarde kuna poreznog prihoda umjesto na projekte potrošile na plaće

Lokalne vlasti višak od dvije milijarde kuna poreznog prihoda umjesto na projekte potrošile na plaće

Jedinice lokalne samouprave prošlu su godinu završile u suficitu od gotovo dvije milijarde kuna jer se država u potpunosti odrekla prihoda od poreza na dohodak, umjesto da su taj novac utrošile na investicije, sufinanciranje fondova EU ili smanjile porezno opterećenje građana, velik dio njih povećao je rashode za zaposlene i broj zaposlenih.

U Ministarstvu financija, navodi Jutarnji, ostali su nemalo iznenađeni i šokirani kada su nakon preliminarnih rezultata financijskih izvješća shvatili da su gradovi, općine, a manje i županije, umjesto na investicije, dio novca kojeg se država odrekla potrošili na plaće. O kojem se iznosu radi, nije još poznato.

I dok je, s jedne strane, Vlada u poreznim izmjenama rasteretila građane i poduzetnike za 6,3 milijarde kuna, jedinice lokalne samouprave, unatoč povećanim prihodima i značajnom suficitu ne planiraju smanjenja niti ukidanje prireza, a sada se vidi da s druge strane povećavaju trošak za plaće kao i broj zaposlenih.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Senj rashode za plaće povećao za trećinu

Prema nepotpunim i neslužbenim informacijama, broj zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave za oko 200 veći u odnosu na 2017. Na kraju 2017. ukupan broj službenika i namještenika bio je 13.744, a od tog broja samo ih je u Gradu Zagrebu gotovo 3000.

Budući da još nema konačnih podataka o trošenju novca lokalnih jedinica, Jutarnji je nasumično analizirao neke od dostupnih financijskih izvješća. Za sada je rekorder u povećanju rashoda za zaposlene Grad Senj, na čijem je čelu HDZ-ovac Sanjin Rukavina, koji je te rashode povećao čak za trećinu. U 2017. trošili su 7,8 milijuna kuna na plaće, a prošle godine čak 10,3 milijuna kuna. Zbog izmjene zakona prihodi su im se povećali za 30 posto, sa 39,8 milijuna kuna na čak 51,4 milijuna kuna, što znači da su sav prihod koji im je država “prepustila” potrošili na plaće.

Povećane rashode za plaće bilježi Split, kojem je na čelu HDZ-ovac Andro Krstulović Opara, i to za 11,7 posto, pa su tako lani potrošili 66,6 milijuna kuna na zaposlene.

Svijetli primjeri Osijeka, Siska, Varaždina

Ima i svijetlih primjera. Osijek, na čijem je čelu nezavisni Ivan Vrkić, smanjio je rashode za zaposlene za oko 300.000 kuna unatoč povećanju prihoda od 30-ak milijuna kuna. I SDP-ovka Kristina Ikić Baniček je u Sisku uspjela smanjiti rashode za zaposlene za pola milijuna kuna, a Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina, potrošio je gotovo milijun kuna manje za zaposlene, piše Jutarnji list.

SiB.hr
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

 

Izdvojeno

Category: 7733 - 8379

Reci što misliš!