Vijesti / Osijek

putuju na europsko natjecanje

Mladi Osječani plasirali se na europsko natjecanje sa sortirnicom otpada, Unikom ih podržao donacijom

Mladi Osječani plasirali se na europsko natjecanje sa sortirnicom otpada, Unikom ih podržao donacijom
PR

Tim mladih učenika iz Osijeka napravio robota koji sortira otpad

Lege1, tim sastavljen od troje učenika iz Osnovne škole Augusta Šenoe u Osijeku - Petra Brajkovića, Maksima Komljena i Mateja Kuhara - plasirao se na europsko natjecanje zahvaljujući svom inovativnom projektu sortirnice otpada. Njihov uspjeh na državnom natjecanju World Robot Olympiad (WRO) u Samoboru donio im je prvo mjesto u kategoriji RoboMission i treće mjesto u generalnom poretku.

Njihova mentorica, učiteljica informatike Ivana Vezjak, vodila je tim u izradi sortirnice otpada koja uključuje napredne tehnologije poput robotske ruke, senzora za prepoznavanje otpada i preše za smanjenje volumena plastičnog otpada. Ovaj projekt omogućuje učinkovito razvrstavanje otpada, doprinoseći održivom gospodarenju resursima. 

Kako bi im pomogao u pripremama za natjecanje u Italiji, direktor Unikoma Igor Pandžić uručio je timu donaciju od 2.500 eura. Ovaj gest potvrđuje dugogodišnju podršku Unikoma ekološkim projektima u Osijeku i njihovu posvećenost obrazovanju za održivost.Osnovna škola Augusta Šenoe, s platinastim statusom u programu eko škola, ističe se svojim doprinosom očuvanju okoliša i edukaciji učenika o važnosti održivog razvoja. Ravnatelj škole, Vedran Čerina, naglasio je važnost suradnje s lokalnom zajednicom u postizanju ovih ciljeva.

Ovi mladi inovatori svojim su projektom pokazali kako kreativnost i tehnologija mogu doprinijeti rješavanju ekoloških izazova. Njihov uspjeh na državnom natjecanju i plasman na europsko natjecanje služe kao inspiracija za buduće generacije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!