Vijesti / Osijek

Uz Zagreb, Rijeku i Split

Osijek u lipnju dobiva Hitnu helikoptersku medicinsku službu

Osijek u lipnju dobiva Hitnu helikoptersku medicinsku službu
Goran Kovačić/PIXSELL

Lokacija južno od bolnice odabrana je kao najprihvatljivija kako bi se minimalno oštetilo zelenilo i srušilo što manje drveća

Uskoro će biti uspostavljena Hitna helikopterska medicinska služba u Osijeku koja će pokrivati istočni dio zemlje. Osim Osijeka, gradovi su koji će imati letove hitne helikopterske medicine Zagreb, Rijeka i Split, piše HRT.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu u Osijeku Silvana Sabo, istaknula je da je rok za provođenje projekta sedam godina na području Osječko-baranjske županije. Dodala je da će usluge helikopterske hitne medicinske službe biti operativne 24 sata dnevno, svih sedam dana u tjednu, s bazama u Splitu i Rijeci, dok će u razdoblju dnevne vidljivosti biti dostupne svakodnevno u bazama Osijeku i Zagrebu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Operativni tim u helikopteru sastojat će se od pilota, medicinskih sestara, tehničara i doktora koji su prošli specijalnu obuku za spašavanje helikopterom. Proces spašavanja započinje podizanjem helikoptera s baze na Klisi na zahtjev prijavno-dojavne jedinice za područje pet slavonskih županija. Nakon toga, helikopter će biti upućen na mjesto nesreće gdje će se zbrinuti unesrećeni i prevesti do operativne površine za slijetanje i uzlijetanje, koja će se nalaziti južno od bolnice kod parkirališta Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Tim hitne pomoći preuzet će pacijenta nakon slijetanja helikoptera i prevesti ga do hitnog prijema u KBC-u Osijek.

Zorislav Güttler, voditelj Službe za tehničke poslove Kliničkog bolničkog centra Osijek, pojasnio je tehnički proces prijevoza Hitne helikopterske medicinske službe. Helikopter će dolaziti s južne strane i spustiti se na visinu od 1 do 1,5 metara kod površine označene crvenim slovom H. Nakon toga, helikopter će lebdjeti do površine za slijetanje koja će biti veličine 6 x 6 metara. Vozilo Hitne medicinske pomoći će pristupiti helikopteru, a ekipa će koristiti kolicima za prijevoz pacijenta. Također je postavljena i vjetrulja. Ova privremena površina ne zahtijeva građevinsku dozvolu i bit će zamijenjena helidromom nakon izgradnje novog KBC-a.

Kako bi se osiguralo da sve bude izvedeno ispravno, održani su sastanci s predstavnicima Ministarstva i Hitne helikopterske medicinske službe. Lokacija južno od bolnice odabrana je kao najprihvatljivija kako bi se minimalno oštetilo zelenilo i srušilo što manje drveća.

Početak rada helikoptera hitne medicinske službe u Osijeku planiran je za početak lipnja, dok će lokacija za slijetanje i uzlijetanje helikoptera biti privremena do izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra u Gackoj ulici, gdje će biti posebno predviđen prostor za rad Hitne helikopterske medicinske službe.


Izdvojeno

Reci što misliš!