Vijesti / Osijek

slučaj Saubermacher-Strabag

Radić: "Ovo je najveća presuda u povijesti koju Grad mora platiti, ali građani to neće osjetiti"

Radić:
Grad Osijek

"Govorim ne samo o Gradu Osijeku nego i Vukovaru, Županji, Vinkovcima i Belom Manastiru, gdje moramo platiti nešto što je bilo prije više od 20 godina, odnosno devet milijuna eura, sukladno tadašnjem broju stanovnika pojedinih gradova. Na Grad Osijek od toga otpada 43 posto, što je oko 3,9 milijuna eura", izvijestio je gradonačelnik

Osječko Gradsko vijeće održalo je u utorak, 27. veljače 2024., 21. sjednicu na kojoj je 26 vijećnica i vijećnika razmatralo 22 točke dnevnoga reda.

Najvažnija točka odnosila se na Prijedlog Rješenja o zaključenju Izvansudske nagodbe o međusobnim pravima i obvezama između Grada Osijeka i trgovačkih društava Saubermacher Dienstleistungs AG, Republika Austrija, Strabag AG, Republika Austrija i Z.I.P.O.S. d.o.o. Zagreb. Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gradonačelnik Ivan Radić rekao je da je to najštetnija presuda u povijesti Grada Osijeka, ali da ju građani Osijeka neće osjetiti.

"Moramo se vratiti četvrt stoljeća unatrag, kada je 2001. sve krenulo. Godine 2002. je raspisan natječaj, a 2003. izabran najpovoljniji ponuđač. Godine 2009. je raskinut ugovor i od onda traju sudski sporovi, koji su trajali za vrijeme svih gradonačelnika. I gospodin Đapić i gospodin Bubalo su dizali kaznene prijave protiv određenih ljudi, no one nisu rezultirale nikakvim kaznenim progonom, i nama je došla presuda Visokog trgovačkog suda u Zagrebu u prosincu 2023. godine. Govorim ne samo o Gradu Osijeku nego i Vukovaru, Županji, Vinkovcima i Belom Manastiru, gdje moramo platiti nešto što je bilo prije više od 20 godina, odnosno devet milijuna eura, sukladno tadašnjem broju stanovnika pojedinih gradova. Na Grad Osijek od toga otpada 43 posto, što je oko 3,9 milijuna eura", izvijestio je gradonačelnik.

"Niti ja kao gradonačelnik, niti ova gradska uprava, niti ovo Gradsko vijeće nemamo veze s ovim događajima, ali, nažalost, moramo to platiti. Pametnim vođenjem financija ove tri godine i povlačenjem sredstava iz fondova EU, gdje smo prema podacima Ministarstva financija najbolji u državi, uspjeli smo ostvariti određeni proračunski suficit iz kojeg ćemo ujedno i platiti ovu presudu", dodao je gradonačelnik Radić te pojasnio kako je nagodbom izbjegnuta ovrha te su smanjeni troškovi postupka.

Naglasio je kako Grad nastavlja sa svim zacrtanim projektima te da, unatoč nepovoljnoj presudi, neće rasti cijena niti jedne komunlne usluge u Osijeku niti će Grad mijenjati stopu poreza na dohodak, odnosno smanjivati plaće građanima.

O presudi, ali i štetnosti koncesijskog ugovora koji je i doveo do spora, govorio je i gradski vijećnik i bivši gradonačelnik Anto Đapić. Podsjetio je da je svojevremeno podizao kaznene prijave protiv sudionika ovog, po njemu, za Grad Osijek izrazito nepovoljnog ugovora.

"Nije bilo potrebe za jedan takav nakaradni ugovor. Istaknut ću samo jedan detalj gdje je koncesionar, tada je to bio Strabag, a koji su osmislile glave iz ovoga grada 2001. godine, u slučaju da se ne namiri najmanje 50 000 tona otpada, na primjer, ako skupi 40 000 a ne 50 000, da onda grad Osijek mora platiti penale. Ni jedan gradonačelnik da je pristao na rezultat ovog ugovora, ne bi to preživio", kazao je Đapić.


Izdvojeno

Reci što misliš!