Vijesti / Osijek

provjed ispred PU

Udruga Adela: Pet mjeseci nakon ubojstva Mihaele Berak svi i dalje šute

Udruga Adela: Pet mjeseci nakon ubojstva Mihaele Berak svi i dalje šute
Davor Javorovic/PIXSELL

Mlada djevojka ubijena je prije pet mjeseci, a do danas javnost traži odgovore na neka pitanja

Jučer je ispred Policijske uprave osječko-baranjske upriličena još jedna projekcija videa u kojemu je udruga Adela sažela sve problematično što je načelnik Bece rekao tijekom sjednice Gradskoga vijeća Grada Osijeka 28. rujna 2023. godine, samo tjedan "dana nakon što je policijski službenik službenim oružjem ubio dvadesetogodišnju Mihaelu Berak.

Prije ove projekcije i ove akcije ministru Božinoviću poslalu su službeni upit na koji odgovor nisu dobile, te su odlučile pitanja postaviti javno i kroz medije, kako bi javnost dobila odgovore te kako bismo se svi osjećali sigurnije. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Pet mjeseci tražimo od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da kao prva osoba na čelu policije osudi ubojstvo Mihaele Berak koju je ubio policajac Marko Smažil, službenim oružjem. Pet mjeseci tražimo da se provede interna istraga o edukacijama baratanja oružjem. Smažil je prošao obuku, ali se tu večer "malo hvalio i pokazivao novu futrolu, vadio je pištolj, vadio je streljivo, vraćao, repetirao, i u jednom trenutku zbog lošeg baratanja oružjem došlo je do opaljenja." Kako je to moguće? Kako je moguće da se nitko od nadležnih nije zbog ovoga zabrinuo i istražio u čemu je problem?", napominju iz Adele.

Dodaju kako je je osim kućnog odgoja i bontona, ovo i pitanje političke odgovornosti i prozivaju političare na svim razinama.

"Posve je neumjesno da načelnik policije javno iznosi kretanje i boravak žrtve ubojstva na bilo kojem mjestu jer je to posve nevažno za situaciju i istragu, a mizogino je i seksistički, te stoga tražimo reakciju ministra na to, jer konačno moramo u mentalitet svih nas usaditi činjenicu da žrtva nije kriva koliko god se negdje kretala, kako god se oblačila, šminkala ili ponašala", dodaju iz Adele.

Napominju da im ova šutnja institucija još više daje za pravo da vjeruju kako se ovdje radi o zataškavanju i samog slučaja i nesposobnosti načelnika i ministra za obavljanje posla u službi naroda, i u ovom slučaju u službi mlade dvadesetogodišnje djevojke i njezine obitelji. 


Izdvojeno

Reci što misliš!