Vijesti / Osijek

Potpisivanjem Sporazuma

Grad Osijek i ove godine kreće u zajedničku borbu s komarcima s okolnim općinama

Grad Osijek i ove godine kreće u zajedničku borbu s komarcima s okolnim općinama
Robert Anic/PIXSELL

Komarce je na ovom području nemoguće iskorijeniti, ali je zajedničkom suradnjom jedinica lokalne samouprave moguće njihovu populaciju držati pod kontrolom i njihov broj u okolišu svesti na podnošljivu razinu

Grad Osijek, Osječko-baranjska županija i susjedne općine Erdut, Bilje, Darda i Petrijevci po prvi su put u 2023. godini sklopili Sporazum o suradnji u programu kontrole komaraca koji je vrijedio do 31. siječnja 2024.

Ciljevi su suradnje bili unaprjeđivanje sustavnog praćenja komaraca (monitoring), osiguravanje koordiniranog i sinergijskog učinka spajanja tretmana suzbijanja komaraca susjednih jedinica lokalne samouprave, sprječavanje najezde poplavnih komaraca s poplavnih područja uz rijeke Dravu i Dunav, smanjenje brojnosti komaraca na razine koje neće utjecati na kvalitetu življenja stanovništva te sprječavanje unošenja i širenja novih vektora (invazivnih vrsta komaraca).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sukladno navedenom Sporazumu, Grad Osijek financirao je troškove larvicidnih tretmana poplavnog područja uz rijeke Dravu i Dunav na području sporazumnih strana prema preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije te sufinancirao troškove (90 %) adulticidnih tretmana (sa zemlje i iz zraka) poplavnog područja uz rijeke Dravu i Dunav na području navedenih općina.

komarci
larvicidni i korektivni tretmani Grad Osijek preuzima borbu s komarcima na "njihovom terenu" u susjednim općinama

Osječko-baranjska županija je Gradu Osijeku sufinancirala troškove larvicidnih i adulticidnih tretmana (sa zemlje i iz zraka) poplavnog područja uz rijeke Dravu i Dunav na području grada Osijeka i općina Erdut, Bilje, Darda i Petrijevci.

Komarce je na ovom području nemoguće iskorijeniti, ali je zajedničkom suradnjom jedinica lokalne samouprave moguće njihovu populaciju držati pod kontrolom i njihov broj u okolišu svesti na podnošljivu razinu. Naime, istraživanja su pokazala da 95 % posto komaraca u Osijek dolazi s poplavnih područja susjednih općina koja nisu u mogućnosti osigurati dostatna sredstava u proračunima za učinkovitu borbu protiv komaraca.

U Osječko-baranjskoj županiji provode se mjere kontrole komaraca, ali one nisu dovoljno sustavne i cjelovite, posebice na prostornoj domeni jedinica lokalne samouprave smještenih uz rijeku Dravu i Dunav. Prema Hrvatskim vodama, ukupna poplavna površina u Osječko-baranjskoj županiji je 30 399 ha, s time da 38,51 % čine inundacije rijeke Drave, a najveći dio poplavnih površina županije pripada Dunavu (61,5 %) zato što on plavi i zaštićeno područje Parka prirode Kopački rit (37,01 %).

komarac
traže pomoć vlade Paradoks u Baranji: Nakon tretiranja, broj komaraca povećao se za gotovo 100 posto!

Polazeći od osobitosti cijele županije (hidrografija, vegetacija, urbanizacija), uočljivo je postojanje velikog broja naselja, od kojih je većina, s obzirom na površinu i broj stanovnika, smještena uz rijeke Dunav i Dravu. Najveća poplavna površina od 11376 ha pripada Općini Bilje budući da uključuje Park prirode Kopački rit, a i Općina Erdut (10 %), ali i Osijek sa svojih 6-7 % poplavnih površina također daju velike izglede za razvoj enormnih populacija komaraca koji preferiraju upravo takva, poplavna staništa.

Nadalje, dokazano je da najbrojnija vrsta Aedes vexans može, uz povoljne ekološke faktore, migrirati i do 30 km te stoga predstavlja problem za veći dio županije.

S obzirom na to da i nadalje postoji interes i potreba za zajedničkom suradnjom u programu kontrole komaraca, predlaže se nastavak suradnje i sklapanje Sporazuma o suradnji u kontroli komaraca. Predloženim sporazumom, Grad Osijek bi i nadalje preuzeo obvezu financiranja larvicidnih tretmana na rubnim poplavnim područjima općina koje su potpisnice Sporazuma, kao i sufinanciranje tretmana suzbijanja odraslih komaraca, nastojeći tako spriječiti nastanak komaraca, kao i smanjiti njihov "ulazak" u grad Osijek.

komarac komarci
SAD I TO ZNAMO Znanstvenici otkrili zašto komarci bodu neke ljude više nego druge

Nadalje, općine Erdut, Bilje, Darda i Petrijevci financirale bi tretmane suzbijanja komaraca (larvicidne i adulticidne tretmane) u naseljenim područjima i kanalskoj mreži na svom administrativnom području, sukladno preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije te bi sufinancirale troškove (10 %) adulticidnih tretmana (sa zemlje i iz zraka) poplavnog područja uz rijeke Dravu i Dunav na svom administrativnom području, kao i financirale troškove sustavnog praćenja komaraca (monitoring) poplavnog područja uz rijeke Dravu i Dunav.

Potpisivanjem predloženog Sporazuma, Osječko-baranjska županija preuzela bi obvezu sufinanciranja troškova larvicidnih i adulticidnih tretmana (sa zemlje i iz zraka) poplavnog područja uz rijeke Dravu i Dunav na području općina prema preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u najvišem iznosu od 200 tisuća eura, a koji će uplatiti na račun Grada Osijeka.

Grad Osijek će sudjelovati u financiranju troškova u najvišem iznosu od 800 tisuća eura, dok je financijski doprinos u pokriću troškova Općine Erdut određen u najvišem iznosu od 150 tisuća, Općine Bilje u najvišem iznosu od 70 tisuća, Općine Darda u najvišem iznosu od 12 tisuća te Općine Petrijevci u najvišem iznosu od 80 tisuća eura.

Predložena koordinirana i sinergijska suradnja susjednih jedinica lokalne samouprave neće riješiti da "komaraca više ne bude", ali će zasigurno doprinijeti smanjenju broja komaraca u okolini, pri čemu će se umanjiti rizici i izgledi za pojavom i prijenosom virusa kao izrazito javnozdravstvenog problema. Osnovni način rješavanja problema komaraca trebao bi biti larvicidni tretman svih potencijalnih legala komaraca (koji se činjenično ne provodi ili se provodi u maloj mjeri) prema modelima plavljenja i prognozama, uz praćenje učinkovitosti. 


Izdvojeno

Reci što misliš!