Vijesti / Osijek

larvicidni i korektivni tretmani

Grad Osijek preuzima borbu s komarcima na "njihovom terenu" u susjednim općinama

Grad Osijek preuzima borbu s komarcima na
Krunoslav Petric/PIXSELL

Borba s komarcima nije novost, ali po prvi put ista se seli na područje na kojem se oni legu

Dogradonačelnik Osijeka Dragan Vulin gostovao je u emisiji "Osijek uživo" u kojoj s novinarima Radio Osijeka raspravlja o važnim temama za građane Osijeka.

Govora je bilo o brojnim aktualnim temama pa tako i o izgradnji američke tvornice čiji se početak očekuje uskoro, gradnji novih i dogradnji postojećih vrtića, ali i s proljeća vrlo aktualnoj temi komaraca koji su se već pojavili proteklih dana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Velik broj komaraca u Baranji i drugim okolnim mjestima Osijeka već polako prijeti.

"Već smo do sad tretirali larvicidno, a odraditi će se i prvo špricanje s zemlje u Tenji, Tvrđavici, Podravlju, Nemetinu i u Vinogradskoj ulici i šumi oko Sarvaša", rekao je Vulin.

Istaknuo je kako vjeruje kako će se sustavnim radom problem komaraca napokon riješiti.

"Mislim da smo neke pomake napravili. Prvi javni nastup gradonačelnika Radića je bio 2021. kad podignuli avione u Sarvašu u lipnju, a ove godine će to biti ranije. Prošle godine nije bilo pa smo potrošili svega 50-ak tisuća eura jer komaraca nije bilo. Naprosto tako se pogodila godina s sušom, vodostajem rijeka... Bilo je ipak nerealno očekivati da će se ponoviti takva godina", rekao je Vulin.

Dodao je kako se radi na sustavnom rješenju pa je Grad Osijek upravo pred potpisom sporazuma s općinama Petrijevci, Darda, Bilje i Erdut, a suradnji s Osječko-baranjskom županijom

"Prsten je to koji okružuje grad Osijek i s kojeg komarci dolaze u grad, s poplavnih sjevernih područja. Učestale poplave podignu komarce i oni se u najezdi razvijaju. Grad Osijek ovim će sporazumom preuzeti obvezu tretirati larvicidno u skladu s monitoringom. Do sad smo već ispoštivali preporuke Zavoda za javno zdravstvo i tretirali", rekao je Vulin.

Dio sredstava za tu namjenu dati će i Županija pa je ovo prvi ovakav slučaj suradnje Grada i Županije u preventivnom tretiranju komaraca prije nego oni stignu u sami grad.

Larvicidno treniranje Grad će financirati u 100 postotnom iznosu, a dodatni korektivni tretman zaprašivanja iz zemlje i zraka grad će pokrivati 90, a općine s 10 posto.

"Problem komaraca je puni širi. Općine imaju velike površine, a nemaju sredstva i iz tog razloga smo ušli u ovakav sporazum. Novce ćemo svakako potrošiti ako je takva godina (ove godine odvojeno je 700 tisuća eura za komarce, op.a.), ajmo se s njima borit na njihovom teritoriju" zaključio je Vulin.

Sama borba na ovakav način trajati će sigurno i nekoliko godina, ali su u gradskoj upravi sigurni kako će isto uroditi plodom i kako će se ovakvi sporazumi potpisivati i u narednim godinama.


Izdvojeno

Reci što misliš!