Vijesti / Osijek

Anonimna prijava

Ravnatelj osječkog zatvora smijenjen zbog sumnji u seksualno uznemiravanje: ''Mlada si i pametna''

Ravnatelj osječkog zatvora smijenjen zbog sumnji u seksualno uznemiravanje: ''Mlada si i pametna''
Mirela Belaj/SiB.hr

Ministarstvo pravosuđa nije otkrilo na koje je konkretno radno mjesto Borovečki premješten, no, prema neslužbenim saznanjima, ispunjava uvjete za mirovinu

Dugogodišnji upravitelj Zatvora u Osijeku, Dražen Borovečki (57), smijenjen je s funkcije nakon anonimne prijave koja je Ministarstvu pravosuđa i uprave proslijeđena Državnom odvjetništvu. Prijava je iznijela sumnje u moguće kazneno djelo.

Ministarstvo je istaknulo da je Borovečki razriješen dužnosti u siječnju 2024. u skladu s propisima o državnim službenicima te je trajno premješten na drugo radno mjesto, uzimajući u obzir njegovu stručnu spremu i iskustvo. Rješenje o novom rasporedu još nije izvršno zbog privremenog spriječenja za rad, doznaje Glas Slavonije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjetimo, prijava protiv Borovečkog uslijedila je nakon što su mediji objavili transkripte i audiozapise razgovora između njega i djevojke koja je bila na stručnom usavršavanju u zatvoru. Razgovori o navodnom zapošljavanju djevojke datiraju iz 2018., kada je Borovečki postao ravnatelj zatvora.

Djevojka se kasnije zaposlila u računovodstvu na sudu, a snimke su ponovno postale tema medijske rasprave u siječnju, nakon što su anonimno ponovno dostavljene medijima i Ministarstvu pravosuđa, uz popratnu dokumentaciju.

U jednom od razgovora, Borovečki je djevojci rekao: "Vidiš li koliko se ja trudim oko tebe. A ti oko mene?" te je potom sugerirao da želi biti nasamo s njom, izražavajući želju za zajedničkim putovanjima. Na pitanje zašto želi biti nasamo s njom, odgovorio je: "Pa nismo mali, nismo djeca."

U drugom razgovoru, Borovečki je izrazio želju "malog zarobljivanja" djevojke te je istovremeno razmatrao mogućnost njezinog zaposlenja, obećavajući da će se za nju zalagati jer je "mlada i pametna". Također, u razgovoru s drugim zatvorskim zaposlenicama, koristio je neprimjerene nazive poput "kravetina" i "bedevija".

Osim sumnji na seksualno uznemiravanje, u prijavi su istaknute i činjenice da Borovečki pet godina nije položio državni ispit potreban za obavljanje dužnosti ravnatelja zatvora, unatoč odobrenim odgodama. Rok za polaganje ispita istekao mu je u srpnju te godine, piše Jutarnji.

Također, Ministarstvo pravosuđa nije otkrilo na koje je konkretno radno mjesto Borovečki premješten, no, prema neslužbenim saznanjima, ispunjava uvjete za mirovinu.

zatvor
život iza rešetaka Proveli smo jedan dan u osječkom zatvoru: U svakoj ćeliji TV i hladnjak, a za telefon se zatvorenici moraju posebno potruditi

Osim što je bio ravnatelj zatvora, Borovečki je 2019. imenovan HDZ-ovim povjerenikom za Općinu Čeminac nakon raspuštanja općinske organizacije zbog uhićenja načelnika Zlatka Pinjuha. Borovečki je u braku i ima dvoje djece.


Izdvojeno

Reci što misliš!