Vijesti / Osijek

Kupiti ili unajmiti?

Cijene najma stanova u Osijeku izjednačene s ratama kredita

Cijene najma stanova u Osijeku izjednačene s ratama kredita
Marko Mrkonjić/PIXSELL

Većim su pak stanovima cijene najma nerijetko i više od 600 eura, posebice ako se nalaze u novogradnji ili u centru grada

Bliži se nova akademska godina, pa su i studenti koji nisu ostvarili pravo na dom ili pak žele više privatnosti trenutno u potrazi za stanovima. Međutim, cijene su najmova stanova trenutno gotovo izjednačene s iznosima rata stambenih kredita, piše Danas.hr.

Tako je u gradovima poput Zagreba, Splita i Dubrovnika gotovo nemoguće pronaći stan u najmu ispod 500 eura mjesečno ili pak kupiti garsonijeru za manje od 130 tisuća eura. Zamjetno je, stoga, kako su rate stambenih kredita često niže od mjesečnog najma, što logično dovodi do pitanja – što je isplativije: kupiti ili unajmiti stan?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Primjerice, kvadratni metar stana u zgradi izgrađenoj 2011. godine nekada se prodavao po cijeni od 1600 eura. Nakon 12 godina, cijena kvadrata narasla je na 3400 eura, što predstavlja povećanje u iznosu od gotovo 115 posto. U Osijeku pak kvadrat stana u novogradnji prosječno košta oko dvije tisuće eura, a najviše se luksuznih nekretnina gradi u Retfali.

urbana vila
potražnja za kvadratima Urbane vile u Osijeku niču na svakom koraku, većina ih se proda i prije izgradnje. Tko su kupci?

Slični trend primjenjuje se i kod najamnina. Naime, nekadašnjih 300 eura za stan od 45 kvadrata u zagrebačkom Prečkom sada je naraslo na 600 eura. Agentica za nekretnine Jelena Ivančić ističe kako mnogi vlasnici nekretnina, umjesto prodaje, više preferiraju iznajmljivanje stanova, iako bi mogli dobiti znatno više novca njihovom prodajom. Međutim, najam im omogućuje sufinanciranje kupnje većeg stana ili kuće, pri čemu im podstanari nerijetko plaćaju kredit koji su digli da bi kupili stan koji danas iznajmljuju.

Nažalost, slična je situacija i u Osijeku. Mjesečni najam stana od 40-ak kvadrata u gradu na Dravi prosječno košta 250 do 300 eura (bez uključenih režija). Većim su pak stanovima cijene najma nerijetko i više od 600 eura, posebice ako se nalaze u novogradnji ili u centru grada.

Ipak, cijene najma ponešto su niže ako se odlučite na suživot s nekime. Tako za mjesečni najam stana možete izdvojiti i manje od 200 eura, no imat ćete zasebno samo sobu, dok ćete dnevni boravak, kuhinju, kupaonicu i terasu (ako postoji) najčešće dijeliti s još jednom ili više osoba.

na tronu europe Zašto 80 posto Hrvata živi s roditeljima do svoje 35-e? Uz ove cijene nekretnina čudo je da ne žive i do 40-e

Takvo je rješenje zasigurno prihvatljivo uglavnom studentima koji znaju da će tamo biti privremeno, dogovore se za zajednički život s nekime koga već poznaju ili pak vole društvo. Međutim, oni koji traže dugoročni najam i vole svoj mir zasigurno ponajviše žele za početak živjeti sami, odnosno dok ne dođe vrijeme da žive s partnerom ili da imaju obitelj i djecu.

U skladu s time, upravo Mreža mladih Hrvatske poziva Vladu RH na hitnu regulaciju cijena najma na duže vrijeme te pružanje povoljnijih kredita mladima jer trenutna situacija nije održiva za one čije plaće često ne prelaze iznose od tisuću eura, smatra članica Mreže Nina Popović.

S druge strane, iz Vlade RH poručuju kako imaju plan i kako je naručena tržišna analiza. No, problem i dalje ostaje nerazriješen, a mladi se suočavaju s teškom odlukom – kupiti ili unajmiti nekretninu.

zgrada stanovi
Na novoj sjednici Vlada najavila podršku mladima prilikom unajmljivanja i kupovanja stanova

Kreditni posrednik Vjeko Peretić nadalje tvrdi kako, uz prosječnu plaću od 1100 eura i maksimalni rok otplate kredita od 30 godina, kamatna stopa iznosi oko četiri posto. To znači da bi mjesečna rata kredita iznosila oko 430 eura, što omogućuje podizanje kredita u iznosu od 90 tisuća eura. Međutim, za taj iznos u Zagrebu možete kupiti samo garsonijeru starije gradnje, dok je u Osijeku to uglavnom cijena manjeg dvosobnog stana.

S obzirom na to, dosta se studenata, ali i mladih zaposlenih osoba općenito odlučuje na objavljivanje oglasa na društvenim mrežama u kojima sami navode cijenu koju su spremni izdvojiti kako bi unajmili ili kupili stan, nadajući se da će pronaći osobu koja će pristati na njihovu ponudu.

U svakom slučaju, stambeno pitanje u Hrvatskoj i dalje ostaje izazovno, a mladi se sve više suočavaju s teškim odlukama te izrazito ograničenim mogućnostima na nacionalnom tržištu nekretnina.


Izdvojeno

Reci što misliš!