Vijesti / Osijek

najezda letećih krvopija

Osječani na rubu živaca, napadaju ih rojevi komaraca: 'Ne može se živjeti od njih'

Komarce će se zaprašivati sa zemlje jer je iz zraka zakonom zabranjeno iznad naseljenog područja

Bilo je mokro i vlažno pa naglo vruće i eto ozbiljnih problema u Osijeku i okolici. Mještani sada muku muče - s komarcima. 

Na nekim mjernim jedinicama, gdje je u postavljenim klopkama dopuštena brojka od 200 jedinki, u podne ih je nađeno više od 7000. Ima ih svuda pa i u dječjim vrtićima.

Na vratima osječkoga dječjeg vrtića upozorenje... 

Kako štitite dijete od komaraca?

"Malo sprejevima, ali nije dobro ni za zdravlje. Ne može se živjeti od njih. Ne može. Užas. Užas.", kaže nam Damir.

komarci
osječani muku muče s letećim krvopijama Najavljeno tretiranje komaraca na području grada Osijeka

Zavod za javno zdravstvo provodi nadgledanje. Po metodi nazvanoj "čovjek aspirator" na tijelo čovjeka u 15 minuta ne smije sletjeti više od 15 komaraca, a na jednoj od dvadeset i tri postaje bilo ih je čak 117! A po mjerenju putem klopki za komarce zabilježeno ih je još više jer u klopci ne smije biti više od 200 komaraca. 

Komarce će se zaprašivati sa zemlje

"Rezultati uistinu pokazuju da je povećan broj komaraca. Imamo postaje na kojima te vrijednosti premašuju 6000. 7000 u Đavoljoj Gredi. Zatim područje Halaševa -  4174 jedinke", ističe dr. sc. Dario Brdarić iz Zavoda za javno zdravstvo.

Prate se i pojave komaraca koji prenose zarazne bolesti, poput tigrastog komarca, no razloga za paniku - nema. Ipak zujanje i bockanje svima smeta.

"Ima ih previše. Ja ne znam što je ovo, ali nedavno su ih kao, špricali. Ali uzalud. Ja imam mrežicu na prozoru i milijun ih je. Baš sam bila u trgovini. I svi su došli kupovati neka sredstva. Nesnosno je. Pogotovo u večernjim satima", kaže Lana.

"Ljeto je tek počelo, a već ih je previše", dodaje Antonela.

Osijek na godinu izdvaja 3 milijuna kuna za zaprašivanje komaraca. No godina visokog vodostaja, mlake, plitke vode  i topla vremena pogodovala je nastanku ličinki.  

"Izdana je preporuka za tretman cijeloga grada na površini od 3500 hektara. To je 26. nalog ove godine. Dosad je ukupno odrađeno larvicidnih tretmana na tri i pol tisuće hektara. Izdano je osam naloga i odrađeno je osam larvicidnih tretmana", nabraja pročelnik za zdravstvo grada Osijek Romano Kristić.

Komarce će se zaprašivati sa zemlje jer je iz zraka zakonom zabranjeno iznad naseljenog područja. No, za zelene površine pod vodom, odakle krvopije dolaze i gdje bi se moglo preletjeti i zaprašiti – nitko se nije prijavio na natječaj. 


Izdvojeno

Reci što misliš!