Vijesti / Osijek

Zamjena mjesta: Zbogom Osijek, dobar dan Dublin

Zamjena mjesta: Zbogom Osijek, dobar dan Dublin

Ivan Martinčević, sistem inženjer, u siječnju je posao u Osijeku odlučio zamijeniti poslom u (dalekoj) Irskoj. U razgovoru za portal Siliconrepublic otkrio razloge odlaska kao i razlike između života i rada u Irskoj i Hrvatskoj.

U uvodu kaže kako su Hrvatska i Irska vrlo slične mentalitetom pa sama prilagodba na život u Irskoj i nije bila previše složena. Slično očito razmišljaju i brojni drugi koji u posljednje vrijeme napuštaju domovinu u potrazi za boljim životom. naravno, prije same selidbe cijele obitelji provjerio je što ga tamo očekuje, a između nekoliko potencijalnih destinacija poput Novog Zelanda i Australije izabrao je upravo Irsku.

"Okruženje u kompaniji je sjajno i kompanija se trudi napredovati svakog dana. Imam osjećaj kako posao koji radimo ima smisla i kako ima utjecaja na neku širu sliku. Zasigurno, najbolji dio mog posla su radni kolege koji se trude učiti i prenjeti znanje drugima," kaže Ivan koji se zaposlio u kompaniji Fineos.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kaže kako je u početku bilo malo problema s prilagodbom prilikom traženja kuće, prijevoza i nekim drugim sitinicama, ali kompanija se potrudila pomoći i pronaći im privremeni smještaj.

"Iznenadila me državna administracija, odnosno kvaliteta organizacija iste. Možda Irci nisu zadovoljni, ali da su živjeli u Hrvatskoj vidjeli bi kako je to kad vam uvijek nedostaje jedan papir, taksene markice ili bilo što drugo što vam otežava život," dodaje Ivan.

Vrlo brzo Ivan je Irsku prihvatio kao svoj dom. Posao, radna atmosfera, sama zemlja i sve ostalo ne čine se toliko različitim na prvi pogled, ali ukoliko se uđe malo dublje u razlike jasno je kako su Hrvatska i Irska kao "nebo i zemlja"

w8ShGaj.jpg

"Smatram kako je Irska zemlja jednakih mogućnosti za sve koji žele raditi i svojim radom napredovati. Ljudi ne gledaju od kuda ste, sve dok ne pravite probleme i to čini razliku," zaključuje Ivan koji je i sam u jednoj fazi svog života znatno pridonjeo upravo ovoj stranici koju čitate.

Nažalost, brojni svoju sreću traže van Hrvatske, pa tako i Osijeka, a ukoliko se nešto ne promijeni u skorijoj budućnosti Hrvatska bi mogla postati zemlja umirovljenika za koje neće imati tko zaraditi za mirovinu.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!