Brzo i ukusno

Ljeto na tanjuru: Donosimo recepte za pet najboljih jela u vrućim danima

Pixabay

Tijekom razdoblja velikih vrućina, praktičnost, lakoća i jednostavnost postaju ključni čimbenici u pripremi svakodnevnih obroka

U vremenu velikih vrućina organizam traži jela koja se mogu napraviti bez dugotrajnog zadržavanja u kuhinji, ali i ona koja sadrže manje mesa i više povrća kako bi se što lakše probavila.

U ovome vam članku, stoga, iznosimo prijedloge i recepte za brzu pripremu ukusnih i, prije svega, zdravih ljetnih obroka kojima ćete zadovoljiti svoje okusne pupoljke i dobro se najesti.

U pitanju su ponajprije povrtne namirnice koje koristite u svakodnevnoj upotrebi i u svim godišnjim dobima, ali su posebno izražene tijekom ljeta jer im je tada sezona.

Punjene paprike

Osim toga što su jedno od najomiljenijih jela pripadnicima svih generacija, punjene paprike podsjećaju na ljetne dane i djetinjstvo u kojemu smo uživali u ovom obroku kojega su pripremale naše majke i bake. Budući da je paprika aktualna sezonska namirnica, ovih je dana njezine različite vrste moguće pronaći i na osječkoj tržnici po cijenama u iznosu do dva eura po kilogramu.

Za kuhanje ovoga jela bit će vam potrebni crveni luk, češnjak, slanina, mljeveno meso, riža, peršin, sol, papar, vegeta, mljevena paprika, ulje i jaje koje ćete sjediniti u smjesu. Paprike ćete očistiti, oprati i napuniti dobivenom smjesom do vrha te ih potom kuhati sat vremena u umaku od brašna, vode i pasirane rajčice. Kada su skuhane, opcionalno ih poslužite s krumpir pireom.

Cjelokupni recept možete pogledati na poveznici.

FOTO: Screenshot/Youtube

Tjestenina s povrćem

Uz papriku, ljetna je namirnica i tikvica koju možete kombinirati s raznim sastojcima i stavljati u različita jela, a na tržnici njezin kilogram košta također od jednoga do dva eura. Ako niste isključivo njezin ljubitelj, navedeno povrće možete izmiješati s ostalim i napraviti tjesteninu s umakom, čime ćete postići još veće bogatstvo okusa.

U tavi tako prepržite sitno isjeckanu tikvicu, papriku, crveni i/ili mladi lukmrkvu i češnjak, nakon čega im dodajte tjesteninu (najbolje špagete) i zatim sol, papar i umak od rajčice. Sve skupa povremeno miješajte i, kada bude gotovo, poslužite.

Naravno, uz ovu tjesteninu možete jesti i bilo koje meso, a mi predlažemo pohanu piletinu ili pileća prsa koja možete dodati i u jelo tijekom njegove pripreme. Također, na vrh svake porcije možete staviti listove svježeg peršina i/ili bosiljka te malo sira ribanca.

Originalni recept potražite ovdje.

FOTO: Screenshot/Youtube

Rižoto s gljivama i/ili piletinom

Istovremeno su lagani i zasitni ljetni obrok gljive koje isto tako možete pripremiti na različite načine, a također i s piletinom. Naš je prijedlog slasni rižoto za kojega su vam dovoljni luk, češnjak, pileći file isjeckan na kockice, šampinjoni, riža, rajčica, malo bijelog vina (opcionalno), mesni temeljac, sol, papar, peršin, parmezan i maslac.

Navedene ćete sastojke redom dodavati na ulje u tavi i kuhati ih na laganoj vatri. Međutim, ovo jelo možete pretvoriti i u dva, odnosno možete ga pripremiti samo sa šampinjonima i samo s piletinom, ovisno o vlastitim preferencijama.

Recepti su za njega ovdje i ovdje.

FOTO: Screenshot/Youtube

Sataraš na poriluku s lećom

Nepogrešivi i tradicionalni izbor jela za konzumiranje tijekom jakih sparina svakako je i sataraš. No, ovoga ga ljeta odlučite napraviti s ponešto drugačijim, odnosno još raznolikijim sastojcima kako biste dobili potpuniji doživljaj njegovih okusa.

U tavu redom dodajte narezanu papriku, poriluk, rajčicu, sol, papar i prethodno skuhanu rižu ili jednaku količinu leće iz konzerve. Svaki od navedenih sastojaka kuhajte svega nekoliko minuta, nakon čega je jelo spremno za posluživanje. Tada ga možete ukrasiti parmezanom te svježim peršinom i/ili bosiljkom.

Osim toga što je ukusan, sataraš je izrazito pristupačan obrok budući da se može poslužiti kao glavno jelo ili kao prilog mesu po izboru. Također, uz njega možete kombinirati i krumpir ili čak tjesteninu.

Njegov je recept dostupan na poveznici.

FOTO: Screenshot/Youtube

Burek sa sirom i špinatom

U konačnici, izrazito brzo i lagano jelo za pripremu ukusni je burek u koji, osim sira i mesa, može ići i špinat kao sezonska namirnica koja nam regularno stiže u kolovozu. Navedeni obrok samo ubacite u pećnicu, ne razmišljajući mnogo o načinu njegove pripreme.

Uz kupovne kore za pitu, sastojci su koji će vam biti potrebni za nadjev očišćeni, oprani i narezani špinat te svježi kravlji sir, a za slanu mješavinu kiselo vrhnje, mineralna voda, sol, suncokretovo ulje i jaja. Maslacem obložite tepsiju u koju ćete redom slagati kore, pa slanu smjesu, pa nadjev, što ćete činiti sve dok se posuda ne napuni. Burek potom pecite 45 minuta na oko 200 stupnjeva, nakon čega ga poslužite uz hladni jogurt.

Izvorni recept potražite ovdje.

FOTO: Screenshot/Youtube

Tijekom razdoblja velikih vrućina, praktičnost, lakoća i jednostavnost postaju ključni čimbenici u pripremi svakodnevnih obroka. U skladu s time, vjerujemo u to kako izneseni recepti nude ukusne opcije koje će zadovoljiti vaše okusne pupoljke bez potrebe za dugotrajnim boravkom u kuhinji.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari