Vijesti / Ostalo

NOVE-STARE CIJENE

Maslac 3,05, jaja 1,75 eura: Ovo su cijene koje bi nas u petak mogle dočekati u trgovinama

Maslac 3,05, jaja 1,75 eura: Ovo su cijene koje bi nas u petak mogle dočekati u trgovinama
Apidech Ninkhlai/123rf.com

RTL Direkt istražio je što to točno znači: 'na razinu 31. prosinca 2022.' Pronašli su stare kataloge i stare cijene i putem se iznenadili jer je tjestenina poskupjela 115, krumpir 88, a šumsko voće više od 50%

Stisak ruke naš je spas. Vlada je ozbiljno shvatila inflaciju - konačno. S trgovačkim lancima dogovorili su snižavanje cijena sireva, kozmetike, vina, tjestenine. Ali, to je samo početak. Voće i povrće, koštaju, što bi se reklo kao suho zlato. Recimo, samo salata je od 31.12. do danas poskupjela za duplo, kelj za 60%, a neke vrste jabuke čak za 100%. I zato će neki proizvodi biti jeftiniji ili isti kao 31.12., odnosno prije uvođenja eura, piše RTL Direkt.

Pregledali smo stare cijene kataloga, i vratili se vremeplovom u kupovinu, jer od sutra Hrvate to čeka, barem tako kažu iz Vlade.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Protuinflacijski manevar koji je vlada napravila znači da bismo umjesto 2,09€ kilogram limuna mogli plaćati po dobroj staroj cijeni od 1,99€, maslac umjesto 3,98€, starih 3,05€, čokoladu više nećemo plaćati 1,55€ nego 1,45€, tjesteninu umjesto 2,12€ - 1,32€, a i pasta za zube ide dolje, s nepoželjnih 2,79€ na 2,39€, jaja s 2,65€ na 1,75€, 5 kilograma krumpira s 4,99€ na 2,39€.

"Zapravo u dužem roku jedino tržište može spustiti cijene. Ono jedino što trgovci sada mogu napraviti, da kratkoročno spuste cijene proizvoda i praktički iskoriste to promidžbene aktivnosti, ali ipak cijene će se ipak vratiti na staro, jer smo stalo izloženi inflacijskim pritiscima", kaže nam Petar Vušković, ekonomski analitičar.

Lijepo je što su se vlada i trgovci, eto tek sad, dogovorili da će nam olakšati život, ali stvar je u tome što su cijene počele rasti puno prije. Pa je limun u rujnu prošle godine bio 53 centa jeftini nego u prosincu iste godine, maslac za 40 centi, čokolada za 50 centi, tjestenina 35 centi, pasta za zube euro jeftinija u odnosu na prosinac, a jaja za 10-ak centi, jedino što je bilo skuplje u odnosu na prosinac su krumpiri. I to možda ne izgleda puno, ali cijelo vrijeme do prosinca su nam cijene zapravo polako išle gore.

"Ako je prosječna košarica tjedna 40 eura, šest posto vam je 2,4 eura, tako da bi građanin samo na toj akciji uštedio 10 eura, što je s jedne strane simbolično, za one koji nemaju je jako puno, a ono što je najbitnije je da zaustavlja inflaciju“, govori nam stručnjak za maloprodaju, Dragan Munjiz.

I to je barem neka utjeha, jer inflacija nas je dovela do toga da nam je i toaletni papir postao - luksuz.


Izdvojeno

Reci što misliš!