Novi kulinarski recept

Ove nedjelje azijska hrana i ne, neće vam trčati po tanjuru

Pixabay

Ove nedjelje u svoj ručak uvedite ponešto drugačije sastojke koji se kombiniraju u azijskoj kuhinji i uživajte u njihovim bogatim okusima

Budući da smo nedavno pisali o tome kako Osječani sve češće konzumiraju azijsku hranu, ovoga vam petka donosimo ponešto inovativniji recept za nedjeljni ručak koji će, vjerujemo, zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.

Predjelo: Povrtne rolice sa ‘chapati’ kruhom

Malo tko može odoljeti hrskavim rolicama koje su još pritom bogate različitim okusima. Navedeno se azijsko predjelo, stoga, aktivno konzumira u zemljama diljem svijeta, a bez obzira na prisutnost raznih sastojaka, relativno ga je jednostavno napraviti.

Za pripremu rolica za četiri osobe bit će vam potrebno 300 grama brašna, ½ žličice soli, 180 mililitara tople vode i žličica maslaca, dok ćete u izradi nadjeva koristiti crvenu, žutu i zelenu papriku, tri mlada luka, šest rotkvica i svježi krastavac. Za umak od jogurta spremite 200 mililitara jogurta, prstohvat soli i režanj češnjaka, dok za umak od rajčice izdvojite 200 grama passate, grančicu celera i također prstohrvat soli.

>> Ne, nisu slavonska jela. Osječani najviše naručuju hranu koja nije tipična za taj dio Hrvatske

Paprike i krastavce operite, očistite i narežite na tanke štapiće. Mladi luk isjeckajte ukoso, a rotkvice na tanke ploške.

U posudu stavite brašno, sol, žličicu maslaca i toplu vodu te zamijesite glatko tijesto koje ćete kasnije oblikovati u kuglu, pokriti i ostaviti da odmori pola sata. Nakon toga, tijesto podijelite na osam dijelova te svaki od njih oblikujte u manju kuglu i razvaljajte u tanke krugove. Pecite ih na zagrijanoj suhoj tavi – masnoća u tijestu bit će dovoljna za pečenje.

>> Debljina sve veći problem, iako se Slavonci hrane sve zdravije

Kada ‘chapati’ poprime zlatnu boju s jedne, okrenite ih i pecite još kratko s druge strane. Izvadite ih potom na suhu kuhinjsku krpu i zamotajte do nadijevanja. Pečene ih nadjenite pripremljenim povrćem, zamotajte i poslužite uz umake za koje savjetujemo da ih spravite ranije i prije posluživanja ohladite.

Originalni recept za navedeno jelo potražite na poveznici.

FOTO: Screenshot/Youtube

Glavno jelo: Hrskava slatko-ljuta piletina

Azijska je kuhinja poznata po neobičnim kombinacijama različitih sastojaka koji na kraju daju vrhunski rezultat.

Za pripravu ovoga će vam jela trebati 600 grama pilećih prsa ili zabataka narezanih na komade veličine zalogaja, žličica slatke paprike, žličica češnjaka u prahu, ½ žličice soli i isto toliko papra, jaje i ½ šalice (60 grama) kukuruznog brašna ili škroba. Slatki čili umak spravit ćete sa žličicom svježe nasjeckanog češnjaka, žličicom mljevenog đumbira, malo čilija i svijetlosmeđeg šećera, ¼ šalice (60 mililitara) tamari ili obična sojina umaka te ¼ šalice (60 mililitara) rižinog vinskog, jabučnog ili običnog bijelog octa.

U veliku zdjelu stavite piletinu i začinite ju slatkom paprikom, češnjakom u prahu, soli, paprom, jajetom i kukuruznim brašnom. Dobro ju izmiješajte sve dok se oko nje ne stvori smjesa, a potom stavite na stranu.

>> Ideja za nedjeljni ručak br. 4: Sendviči s avokadom, pohana piletina i brzinski kolač s jagodom i bananom

Za pripremu umaka pomiješajte sve sastojke u zdjeli srednje veličine i ostavite po strani. Piletinu nekoliko minuta pecite na srednje jakoj vatri dok ne poprimi zlatnu boju. Nakon što meso izvadite, ocijedite i obrišite tavu u koju ćete dodati pripremljeni umak te ga miješajte dvije do tri minute.

U zgusnuti umak dodajte piletinu te ju, nakon što je gotova, poslužite naslaganu na kuhanoj riži i pospite sezamom. Uz spomenuti obrok možete jesti i mladi luk.

Detaljniji je recept dostupan ovdje.

FOTO: Screenshot/Youtube

Desert: Smrznuti jogurt s malinama

Iako nije nužno u pitanju azijska poslastica, navedene voćke, osim iz Europe, nabavljaju se i s prostora sjeverne Azije. Osim toga, konzumiranje smrznutih deserata idealna je metoda osvježenja tijekom ljetnih vrućina.

Sastojci su koji će vam biti potrebni za pripravu 400 grama čvrstog jogurta (najbolje grčkoga), jednaka količina smrznutih malina, tri žlice meda i žličica ekstrakta vanilije.

>> Ideja za nedjeljni ručak br. 8: Krem juha od tikvica, musaka s keljom i proljetni slani kolač
>> Ideja za nedjeljni ručak br. 9: Salata s mahunama, faširke i kolač od breskvi
>> Ideja za nedjeljni ručak br. 10: Šakšuka, carsko meso i voćni kolač

Smrznute maline isjeckajte u sjeckalici sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ako imate svježe maline, operite ih, osušite i stavite u zamrzivač na nekoliko sati.

Nasjeckanim malinama dodajte med, jogurt i ekstrakt vanilije, pa sve miksajte pola minute. Nakon smještanja u posudu ili čašu, desert stavite u zamrzivač na pet sati, a zatim ga prebacite u hladnjak na još 15 minuta prije posluživanja.

Izvorni recept možete pogledati na poveznici.

FOTO: Screenshot/Youtube

Uživajte u ovom bogatom azijskom nedjeljnom ručku!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari