Po svemu sudeći, krvna slika Osječana je odlična jer im željeza koje dobivaju konzumacijom mesa sigurno ne manjka
Kulen, čobanac, čvarci, fiš i razna mesna i riblja variva jela su po kojima je Slavonija poznata u svijetu. Kako bismo se uvjerili da Osječani zaista najčešće i naručuju ta jela, proveli smo istraživanje u kojem nam je pomogla Pauza. Ovaj servis za online narudžbe dostavlja hranu na području cijeloga grada, a njihovi su nas podaci iznenadili.
Fast/street food
Ono što zadovoljava slavonske gastronomske okusne pupoljke nije standardni kulen ili sada već svjetski poznata delikatesa – čvarci. Iako i dalje pretežito odabiru mesna jela, Osječani često naručuju svima najdraži fast food – burgere i pizze. U vječnoj borbi burgera i pizze, pizza uvjerljivo odnosi pobjedu. No, ako uz burger dolaze i nuggetsi, Osječani zaboravljaju čak i na pizzu iz krušne peći. Osim talijanske pizze, najveći slavonski grad veliki je ljubitelj tjestenine i turskog “Meat On The Stick”, poznatijeg kao kebab. Nakon burgera & nuggetsa, pogađate, franšiza klauna Ronalda McDonalda česta je adresa Pauzinih dostavljača partnera na području Osijeka.
Asia vs Mexico
U doba pandemije kada je putovanje u daleke krajeve znatno otežano, Osječani svoju dozu egzotike i Dalekog istoka dobivaju kroz azijska jela, a najviše ih se dojmio wrap dok je wokky odmah iza njega. Azijski wrap može se spremiti na sto načina, a Osječani ostaju vjerni wokkyu iz njihovih lokalnih restorana. Dašak poznate meksičke atmosfere legama dolazi ravno na kućni prag u obliku svima najdražih tortilja. Tortilje s piletinom ili govedinom, vege tortilje, uz Coca-Colu ili bez nje, manje je bitno, dokle god je moguće jelo dobiti s extra umakom koji je izbor velikog broja stanovnika grada na Dravi.
Kraljevi mesa
Stanovnici Tvrđe, Gornjeg, Donjeg ili Novog grada, Retfale i Juga II, pa i svima dobro poznate Industrijske četvrti, ljubitelji su mesa. Na Pauzinom servisu tražilica je najviše puta izlistala jela s roštilja i jela od mesa. Piletina kao odličan izvor proteina kod Slavonaca dobiva prednost pred svinjetinom i rebarcima, ali zato nema onoga tko nije bar jednom probao jela s roštilja. Naravno, Pauza zna kako u Osijeku živi veliki broj ljubitelja zdrave prehrane pa se tako na meniju često nađe i salata kao prilog.
Dolce vita
Kada dođe vrijeme za ljetno opuštanje i brčkanje na Kopiki većina
uživa u najdražem ljetnom desertu – slaji. No, prema Pauzi, čini
se da Osječani više uživaju u palačinkama! Slatke palačinke imaju
primat nad slanim i tostiranim palačinkama (pa čak i sendvičima),
a kako nakon svakog obroka dobro dođe nešto slatko, Osječani
ponajviše guštaju u slatkim desertima.
Po svemu sudeći, krvna slika Osječana je odlična jer im željeza
koje dobivaju konzumacijom mesa sigurno ne manjka. S druge
strane, kontamo kako bi tipičan Slavonac ćevos mogao zamijeniti
samo možda tradicionalnim slavonskim salenjakom.
Isprobajte najdraža jela lega i legica brzim klikom na
Pauza te pratite Facebook i Instagram stranice za sve pravovremene
informacije i promo aktivnosti.