Promo

brojni postupci za ublažavanje boli

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv boli

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv boli
Promo

Ponekad je potrebno isprobati nekoliko pristupa kako bi se pronašla prava kombinacija liječenja koja djeluje za pojedinog pacijenta

Međunarodna udruga za proučavanje boli (IASP) pokrenula je 2004. godine inicijativu Globalne godine protiv boli, s temom “ublažavanje boli mora biti ljudsko pravo” i ciljem senzibiliziranja vlada, javnih institucija i privatnog sektora o potrebi uspostave potrebnih resursa za potporu istraživanju, dijagnozi i liječenju boli na globalnoj razini.

Međunarodni dan borbe protiv boli podržava i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja kaže da je: “kronična bol bolest, a njeno liječenje ljudsko pravo”, a obilježava se 17. listopada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Bol je sastavni dio većine medicinskih stanja. Zbog velike raznolikosti boli i njezinih uzroka, kroničnu bol može biti teško liječiti. Terapije i tretmani razlikuju se ovisno o uzroku boli - i ne djeluju svi tretmani na sve ljude. Nažalost i danas se kako među zdravstvenim djelatnicima tako i u javnosti u cjelini često susrećemo sa zanemarivanjem boli.  To je frustrirajuće za svaku osobu s kroničnom boli, pogotovo kada oni oko njih ne razumiju. Bolesnici često čuju bolne komentare kada propuste posao, društveni događaj ili se čak žale na svoju bol, poput „ne izgledaš bolesno”, „samo si depresivan” ili „ako smršaviš, vježbaš ili izađeš na svjež zrak, osjećati ćeš se bolje”" rekla je Marica Kristić, dr. med, spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja iz Poliklinike Prva, prve specijalizirane Poliklinike za liječenje boli na istoku Hrvatske.

 Mnogi ljudi ne znaju da postoje liječnici koji su specijalizirani za liječenje boli. Danas imamo na raspolaganju brojne metode liječenja kronične boli, a prvi je korak potražiti pomoć. Ako želimo osigurati zdrav život i dobrobit za sve u svim dobima bol moramo destigmatizirati i učiniti ju vidljivom!

"Postoje brojni postupci za ublažavanje boli. Međutim, ne postoji niti jedan postupak koji liječi sve bolove. Tretman koji pomaže u ublažavanju kronične boli u leđima, osteoartritisa ili glavobolje, možda neće imati učinka na kroničnu bol od fibromialgije ili dijabetičkog oštećenja živaca. Ponekad je potrebno isprobati nekoliko pristupa kako bi se pronašla prava kombinacija liječenja koja djeluje za pojedinog pacijenta. Jedna od mogućnosti je i minimalno invazivno liječenje boli koje obuhvaća različite tehnike poput primjene lijekova putem igle u područje zglobova, tetiva ili oko živaca te  blokiranja prijenosa živčanih impulsa bolnim područjem", istaknula je Darija Venžera Azenić, dr. med, spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja iz Poliklinike Prva u Osijeku.

Neke od metoda koje se primjenjuju u liječenju boli u Poliklinici Prva u Osijeku su klasična i laser akupunktura, Emmett i Bowen terapija, riječ je o bezbolnim i neinvazivnim metodama kojima se pacijentima značajno poboljšava kvaliteta života.


Izdvojeno

Reci što misliš!