Vijesti / Regija

Pomozimo svi

Humanitarni apel: Pakračaninu Karlu (23) treba vaša pomoć u rehabilitaciji nakon prometne nesreće

Humanitarni apel: Pakračaninu Karlu (23) treba vaša pomoć u rehabilitaciji nakon prometne nesreće
Privatna arhiva

Karlo se nada oporavku jer je upoznao mladića iz Zadra sličnih ozljeda koji je prošao sličnu operaciju i rehabilitaciju te danas ima znatno bolju pokretljivost ruku i djelomično hoda

23-godišnji Pakračanin Karlo Kolar vezan je uz kolica i gotovo potpuno nepokretan zbog teških tjelesnih ozljeda u stravičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila 17. srpnja 2022. u pakračkoj ulici Kneza Branimira, piše 034portal.

Nakon tri mjeseca u induciranoj komi nakon nesreće, uslijedio je period oporavka, ali u gotovo dvije godine rezultati nisu previše ohrabrujući. Danas Karlo može djelomično pomicati prste i nadlakticu lijeve ruke te prste desne ruke, dok minimalno može pomicati i podizati lijevu nogu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Rješenje za njegov oporavak i poboljšanje funkcionalnosti ruku, nogu i tijela postoji u tajlandskom Bangkoku. Operacija i rehabilitacija trajali bi 50 dana, s troškom od oko 190 tisuća eura. Kolarovi su pokrenuli humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za to.

Operacija uključuje kiruršku implantaciju dva neurostimulatora koji bi povezivali signale iz mozga sa živčanim završecima ispod razine ozljede, s očekivanim poboljšanjem već u prvih tri do četiri dana nakon operacije. Uslijedila bi potom 50-dnevna rehabilitacija kroz fizikalnu i personaliziranu radnu terapiju.

Karlo se nada oporavku jer je upoznao mladića iz Zadra sličnih ozljeda koji je prošao sličnu operaciju i rehabilitaciju te danas ima znatno bolju pokretljivost ruku i djelomično hoda. Također, i njegova majka Sandra vjeruje u to da će Karlo hodati te moli za pomoć kako bi se prikupilo dovoljno novca za njegovu operaciju.

Karlo s majkom Sandrom; FOTO: Privatna arhiva

Karlo je prošao kroz 11 mjeseci bolničkog liječenja nakon nesreće te je sada u procesu oporavka, s podrškom obitelji i prijatelja.

Do sada su u njegov oporavak uložili više od 40 tisuća eura, preuređujući kuću i prilagođavajući je njegovim potrebama. Obitelj je zahvalna na podršci koju su dobili i na kupnji Tobii komunikatora koji Karlu omogućuje komunikaciju.

Pozivamo i vas na to da se uključite u ovu humanitarnu akciju uplatama donacija na: Josip Hudoba, Ulica kralja Tomislava 49, 34552 Badljevina, IBAN: HR1223400093511208147 – Račun posebne namjene, naznaka: Karlo Kolar humanitarna pomoć, SWIFT adresa (BIC) Privredne banke Zagreb d.d.: PBZGHR2X.


Izdvojeno

Reci što misliš!