Lifestyle / Ostalo

izložba fotografija

Pejzaži slavonske metropole pozivaju stanovnike Londona da posjete Osijek i Slavoniju

Pejzaži slavonske metropole pozivaju stanovnike Londona da posjete Osijek i Slavoniju
Igor Miličić

U hrvatskom veleposlansvu u Londonu predstavljeni Osijek i Slavonija

Britansko-Hrvatsko društvo organiziralo je u Londonu predstavljanje povijesti, kulture i turističkih potencijala Osijeka i Slavonije. Uz hranu, piće i glazbu Zlatnih struna, posjetitelji događanja imali su priliku uživati u pejzažima osječkog fotografa i snimatelja Igora Miličića te još jednog Osječanina Miroslava Vaneka.

„Grad Osijek i Slavonija nepresušan su izvor inspiracije za svakog fotografa koji uživa u pejzažnoj fotografiji, pa tako i za mene. Svako godišnje doba u ovom području donese svoju čaroliju koju je ponekad teško vidjeti u prolazu, ali zato se trudim te čarobne trenutke, u kojima se zateknem ili koje planirano dočekujem na posebnim lokacijama, zabilježiti kako bih ih podijelio sa svim onim stanovnicima i posjetiteljima Osijeka koji u njemu uživaju kao ja. Jedna od njih je i Dina Mehmedbegović Smith, također zaljubljena u Osijek, ali svoju profesionalnu karijeru gradi u Londonu. Upravo je ona zaslužna što sam imao priliku svoje fotografije predstaviti na događanju u hrvatskom veleposlanstvu u Londonu“, rekao je Igor Miličić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Događanje je otvorio otpravnik poslova Davor Ljubanović, a uzvanicima su prezentirani turistički potencijali, jezično bogatstvo i mnogi drugi povijesni i kulturni aduti Osijeka i Slavonije.

„Rado koristim svaku prilika da ljepote Osijeka i Slavonije predstavim što većem krugu ljudi, a posebno mi je drago kad fotografije završe izvan Hrvatske. Veselim se što će neko vrijeme „živjeti“ u Londonu i možda postati inspiracija nekome od stanovnika tog grada da se zaputi prema istoku Hrvatske i ovdje pronađe nešto za sebe“, zaključuje Miličić.

Uz Igora Miličića, u izložbenom postavu nalaze se još i fotografije Osječanina Miroslava Vaneka, a svi oni koji su propustili otvorenje, izložbu mogu u prostorijama hrvatskog veleposlanstva u Londonu pogledati do studenoga 2024.  Foto: Miroslav Vanek

Čak 24 fotografije Osječanina Miroslava Vaneka, dugogodišnjeg zaposlenika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Osijek zauzele su mjesto u Londonu. Malo je reći da je ponosan, a našoj novinarki rekao je: 

„Fotografijom se intenzivno bavim zadnjih osam godina. Međutim, volim reći kako se fotografijom bavim cijeli život jer je čovjekovo oko najbolji objektiv, a oko nas  nikad nije nedostajalo ljepote, samo je ponekad nedostajalo divljenja.  Slavonija je moja najveća muza tako da mi je stvarno  drago da je na izložbi u Londonu teme bila upravo Slavonija i Osijek“, poručio je Vanek, ovom prilikom zahvalivši British-Croatian Society, Hrvatskom veleposlanstvu u Londonu i otpravniku poslova Davoru Ljubanoviću te Dini Mehmedbegović-Smith, koja je incirala ovu izložbu fotografija.


Izdvojeno

Reci što misliš!