Lifestyle / Ostalo

dm-ova akcija

U Osijeku 200 građana besplatno pregledalo kožu, na daljnje preglede upućeno 37 ljudi

U Osijeku 200 građana besplatno pregledalo kožu, na daljnje preglede upućeno 37 ljudi
PR

Preventivnim pregledima kože od prvog izdanja inicijative pristupilo je gotovo 15 tisuća građana, a njihovu važnost potvrđuje podatak da su svake godine dermatolozi u prosjeku oko 10 posto pregledanih uputili na daljnje preglede

Besplatnom dermatološkom pregledu održanom na Trgu dr. Ante Starčevića u Osijeku, u subotu, 29. lipnja pristupilo je 200 građana. Maja Kožul, dr. med., Ivana Krajina, dr. med., izv. prof. dr. sc. Martina Mihalj, dr. med, i Marija Šola, dr. med. metodom digitalne dermoskopije pregledavale su madeže i promjene na koži te su 37 građana uputile na daljnje pretrage.

''Koža je naš najveći organ te pruža mehaničku zaštitu unutarnjih organa, predstavlja barijeru infekcijama i dehidraciji, važna je za termoregulaciju, zaštitu od kemijskih tvari i ultraljubičastoga zračenja, kao i za metabolizam vitamina D i masti. Prekomjerno izlaganje Sunčevu zračenju, osobito bez odgovarajuće zaštite, dovodi do oštećenja kože koja se manifestiraju ubrzanim starenjem, nastankom bora, hiperpigmentacijama, prekancerozama, a, nažalost, i zloćudnim tumorima. Sva oštećenja mogu se spriječiti odgovornim ponašanjem: izbjegavanjem sunca od deset do 17 sati, nanošenjem zaštitnih krema s visokom UVB I UVA zaštitom te nošenjem odgovarajuće odjeće i pokrivala za glavu pri svakom boravku na otvorenom'', istaknula je v.d. pročelnica Zavoda za dermatologiju i venerologiju KBC Osijek Marija Šola, dr. med.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Liječniku se potrebno obratiti u slučajevima kada dođe do nagle promjene u boji, veličini ili obliku madeža te ako se primijeti nova promjena na koži, osobito ako je tamno pigmentirana, nepravilnih rubova te ako se povećava u promjeru ili izdiže iznad površine kože.

''dm već dugi niz godina radi na osvještavanju javnosti o važnosti brige o zdravlju te o ključnoj ulozi preventivnih pregleda, koju potvrđuju i prošlogodišnji rezultati inicijative 'Zaštiti se... i uživaj na suncu'. Naime, prošle godine dermatolozi su pregledali više od 1.500 građana te su, zbog promjena na koži, na daljnje preglede uputili 205 ljudi. Potaknuti tim rezultatima, ove godine organiziramo preglede u 14 gradova te se nadamo kako će i u ostalim gradovima odaziv građana biti odličan, kao i u Osijeku'', izjavio je Ivan Horvat, voditelj marketinga i OCR-a dm-a za regiju Adria.

Pregled u Osijeku dio je inicijative koju dm provodi od 2011. godine s ciljem osvještavanja građana o važnosti zaštite od UV zračenja i redovitih pregleda. Preventivnim pregledima kože od prvog izdanja inicijative pristupilo je gotovo 15 tisuća građana, a njihovu važnost potvrđuje podatak da su svake godine dermatolozi u prosjeku oko 10 posto pregledanih uputili na daljnje preglede.

Više informacija o inicijativi ''Zaštiti se... i uživaj na suncu'', kao i detaljan raspored održavanja besplatnih dermatoloških pregleda možete pronaći na poveznici.


Izdvojeno

Reci što misliš!