Lifestyle / Ostalo

kultni filmovi

Najbolji animirani filmovi: 15 naslova u kojima svi mogu uživati

Najbolji animirani filmovi: 15 naslova u kojima svi mogu uživati
PR

Kroz fantastične svjetove, nezaboravne likove i inovativnu animaciju, animirani filmovi nastavljaju inspirirati maštu i oblikovati snove

U svijetu kinematografije, animirani filmovi predstavljaju jedan od najomiljenijih žanrova među najmlađom publikom, ali i odraslima. Kroz desetljeća, mnogi animirani filmovi postali su kultni, osvajajući srca milijuna diljem svijeta. Stoga donosimo 15 najboljih animiranih filmova, istražujući njihovu magiju, poruke koje prenose i razloge zašto ostaju nezaboravni. 

Najbolji animirani filmovi

Animirani filmovi nisu samo zabava, oni često nose i važne životne lekcije, bude maštu te potiču razmišljanje i empatiju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izvrnuto obrnuto 

Maštoviti animirani film zaranja u dubine ljudske psihologije, predstavljajući emocije kao živopisne likove u umu mlade djevojčice Rajke. Dok se nosi s velikim životnim promjenama nakon preseljenja u San Francisco, Rajkine emocije vode nas kroz njezine unutarnje borbe i trijumfe. Film istražuje kako se emocije međusobno natječu i surađuju u oblikovanju Rajkinih iskustava, odluka i odnosa, nudeći dubok uvid u emocionalni razvoj. "Izvrnuto Obrnuto" je emotivno bogat i vizualno očaravajući film koji na jedinstven način povezuje gledatelje s vlastitim unutarnjim svjetovima, istovremeno proslavljajući složenost ljudskih osjećaja.

Inside Out / Izvrnuto Obrnuto - TV Promo - Croatian / Hrvatski (youtube.com)

Dora istražuje

Interaktivni i inovativni serijal "Dora istražuje“ prati avanture hrabre i radoznale djevojčice Dore koja se upušta u niz potraga i istraživanja. Uz pomoć svoje vjerne torbe, mape, i najboljeg prijatelja, majmuna Cipka, Dora rješava zagonetke, prelazi prepreke i pomaže prijateljima dok uči djecu o matematici, španjolskom jeziku, i važnosti suradnje. Film proširuje Dorin svijet donoseći novu dimenziju njezinim avanturama, postavljajući je u veće i složenije izazove. Dorina neustrašivost, inteligencija i nepokolebljiva pozitivnost ističu se dok navigira kroz raznolike okoliše, učeći i poučavajući gledatelje važne životne lekcije. "Dora istražuje" je zabavan, edukativan i inspirativan animirani film koji prikazuje važnost prijateljstva, znatiželje i hrabrosti u otkrivanju novih svjetova i rješavanju problema.

DORA | New Series Trailer | Paramount+ (youtube.com)

Lucky Luke: Daltoni u bijegu

U animiranom filmu "Lucky Luke: Daltoni u bijegu", legendarni kauboj Lucky Luke suočava se s izazovom hvatanja notornih Daltona, koji su ponovno pobjegli iz zatvora. Ovog puta, njegova misija je dodatno otežana jer mora razotkriti i suprotstaviti se njihovoj opasnoj majci, koja je mozak iza njihovih zločinačkih pothvata. Dok se Daltoni šire strah po Kanadi, Lucky Luke koristi svoju vještinu, inteligenciju i humor kako bi ih vratio iza rešetaka. Film istražuje složene obiteljske veze Daltona, otkrivajući novu dubinu u njihovim likovima i odnosu s Luckyjem Lukeom. "Lucky Luke: Daltoni u bijegu" je priča koja kombinira akciju, avanturu i komediju, naglašavajući važnost hrabrosti i pronicljivosti u suočavanju s izazovima i nepravdom.

Sedmi patuljak

Animirani film "Sedmi patuljak" donosi očaravajuću priču o princezi Rose čiji osamnaesti rođendan dovodi do neočekivanog preokreta kada Bobo, najmlađi patuljak, nehotice pokrene staro prokletstvo zle vještice Dellamorte. Cijeli dvorac biva uvučen u stoljetni san, a Bobo zajedno s ostalim patuljcima kreće u hitnu misiju da pronađu rješenje i spase kraljevstvo. Njihova avantura u potrazi za princom koji može prekinuti čaroliju isprepletena je humorom, akcijom i nezaboravnim trenucima koji ističu važnost prijateljstva i hrabrosti. Kroz dinamičnu radnju i živopisne likove, film istražuje teme odanosti, zajedništva i snage ljubavi protiv mračnih sila. "Sedmi patuljak" je toplo animirano ostvarenje koje oživljava klasične elemente bajki u modernom ruhu, pružajući uzbudljivo i poučno iskustvo za cijelu obitelj.

Seventh Dwarf Official Trailer (youtube.com)

Žabac Regi

"Žabac Regi" je animirana avantura koja prati neobičnog protagonista, žapca Regija, koji se izdvaja od svojih vršnjaka svojom neobičnom nezainteresiranošću za skakanje i odbojnošću prema vodi. U pratnji svojeg odanog prijatelja, leteće vjeverice, Regi kreće na put kroz šumovitu Amazonu tragajući za svojim pravim mjestom u svijetu. Na tom putovanju, dvojac se susreće s mnoštvom šumskih stanovnika, učeći lekcije o vrijednosti prijateljstva, važnosti prihvaćanja različitosti i otkrivanju vlastitog identiteta. Kroz svoje avanture, Regi shvaća da je biti jedinstven dar koji treba cijeniti, a ne slabost koju treba skrivati. Film "Žabac Regi" slavi individualnost i potiče gledatelje svih dobi da prigrle svoje posebnosti, nudeći inspirativnu poruku prožetu humorom, toplinom i avanturizmom.

ŽABAC REGI (Ribbit) Trailer (youtube.com)

Vrapčić Richard

Inspirativna animirana priča "Vrapčić Richard" govori malenom vrapcu koji je odgajan u jatu roda i čvrsto vjeruje da je jedan od njih. Kada dođe vrijeme za godišnju migraciju roda prema toplijim krajevima, Richardov svijet se okreće naglavačke kada mu obitelj roda otkrije njegov pravi identitet i ostavi ga iza sebe, vjerujući da kao vrapčić ne može preživjeti dug i opasan put do Afrike. Ne dajući se obeshrabriti, vrapčić Richard odlučuje dokazati da može letjeti kao roda i sam kreće na jug, gdje mu se pridružuju ekscentrična sova Olga i samouvjereni papagaj Kiki. Kroz seriju avantura i neobičnih susreta, od vrana mafijaša do golubova ovisnika o internetu, Richard se suočava s izazovima koji testiraju njegovu hrabrost, upornost i vjeru u sebe. Vrapčić Richard je dirljiva priča o otkrivanju sebe, prihvaćanju različitosti i snazi prijateljstva.

Vrapčić Richard [Trailer] (youtube.com)

Alvin i vjeverice

U animiranom filmu "Alvin i vjeverice" pratimo uzbudljive dogodovštine tri karizmatične glazbene vjeverice - Alvina, Simona i Theodorea - koji useljavaju kod tekstopisca Davea Sevillea. Dave brzo otkriva njihov nevjerojatan pjevački talent i odlučuje ih predstaviti glazbenom svijetu, ali njihov put do slave nije bez prepreka. Kada se pojave pred izvršnim direktorom JETT Recordsa Ianom Hawkeom, postaju zvijezde preko noći, ali ubrzo shvaćaju da ih Ian planira iskoristiti za vlastiti profit. Film istražuje teme prijateljstva, obitelji i važnosti ostanka vjeran sebi usprkos izazovima slave. "Alvin i vjeverice" je vesela i dinamična priča koja kombinira humor, glazbu i avanturu, privlačeći publiku svih uzrasta.

Alvin And The Chipmunks (2007) Official Trailer (youtube.com)

Dugometražni animirani filmovi

Dugometražni animirani filmovi čine jedinstveni segment filmske industrije, gdje se kombiniraju umjetnost pripovijedanja i vizualna kreativnost kako bi se stvorila djela koja oduševljavaju gledatelje svih dobnih skupina. 

Ringe ringe raja

U animiranom filmu "Ringe ringe raja," pratimo avanturističkog gusana Penga, čija težnja za slobodom i uzbuđenjem dobiva neočekivani obrat kada upozna dvoje pačića koji ga smatraju roditeljskom figurom. Njihovo zajedničko putovanje, u potrazi za sigurnim domom za pačiće, postaje srž ove emotivne priče koja istražuje duboke teme kao što su obitelj, pripadanje i otkrivanje ljubavi na neobičnim mjestima. Dok Peng prolazi kroz svoju unutarnju transformaciju, odgovornost koju preuzima za pačiće uči ga lekcijama o bezuvjetnoj ljubavi i daje mu novu perspektivu života. "Ringe ringe raja" miješa humor s dirljivim trenucima, predstavljajući uzbudljivu avanturu koja dira srca gledatelja svih uzrasta. Ovaj film je slavljenje nesebičnosti i moći zajedništva, prikazujući kako briga za druge može transformirati ne samo one kojima pomažemo, već i nas same, čineći ga inspirativnom pričom o osobnom rastu i važnosti izabrane obitelji.

Ringe Ringe Raja - trailer (youtube.com)

Pčelica Maja – film

U priči o pčelici Maji, upoznajemo neustrašivu i radoznalu pčelicu koja se usuđuje preispitati pravila svoje zajednice. Unatoč strogoj zabrani druženja s opasnim stršljenima, Maja se upušta u hrabru misiju kako bi razotkrila pravu istinu iza krađe matične mliječi, vjerujući u pravdu i pomirenje. Zajedno sa svojim prijateljem Pavom, Maja se odvažuje na putovanje puno izazova i otkrića, učvršćujući svoje vrijednosti prijateljstva, hrabrosti i razumijevanja. Njihova avantura ne samo da testira njihovu odvažnost već i nastoji premostiti duboko ukorijenjene predrasude te uspostaviti harmoniju između pčela i stršljena. Maja pokazuje kako hrabrost i istrajnost mogu dovesti do promjena, naglašavajući važnost razumijevanja i zajedništva u prevladavanju nesuglasica.

Pčelica Maja trailer (youtube.com)

Mala sirena

Legendarni Disneyev crtić "Mala sirena" čarobna je animirana priča koja prati avanture Ariel, mlade i buntovne sirene koja je fascinirana ljudskim svijetom. Unatoč upozorenjima svog oca, kralja Tritona, Ariel sklapa opasan dogovor s morskom vješticom Ursulom kako bi postala ljudsko biće i pratila princa Erica, za kojeg vjeruje da je ljubav njezina života. Transformacija sirene u čovjeka donosi niz izazova za Ariel. Ona pokušava osvojiti Ericovo srce bez mogućnosti korištenja svog glasa. Film je prožet raskošnim podvodnim scenama, zanimljivim likovima i zaraznim glazbenim brojevima koji su postali klasici. "Mala sirena" istražuje teme ljubavi, žrtvovanja i potrage za identitetom, ostavljajući snažnu poruku o tome koliko je važno slijediti svoje srce unatoč preprekama.

The Little Mermaid (1989) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers (youtube.com)

Kung Fu Panda

Uzbudljiva i duhovita animirana priča o pandi Pou- nezgrapnom pandi koji nevjerojatno postaje izabranik za naslovnu ulogu kung fu ratnika. Unatoč svojoj ljubavi prema kung fuu, Po je naizgled najmanje vjerojatan kandidat za ispunjenje drevne proročanske uloge i borbu protiv nadolazećih sila zla. Kroz seriju komičnih i inspirativnih događaja, Po se pod mentorstvom majstora Shifua i uz pomoć legendarnog Furious Fivea razvija iz nespretnog u pravog kung fu heroja. Film istražuje teme samopouzdanja, samootkrivanja i važnosti ustrajnosti, dok Po razbija stereotipe i otkriva svoju pravu snagu unutar sebe. "Kung Fu Panda" spaja humor, akciju i srce, pružajući inspirativnu priču koja potiče publiku da vjeruje u vlastite mogućnosti i slijedi svoje snove, bez obzira na prepreke.

Kung Fu Panda | Official Trailer

Stari animirani filmovi

Stari animirani filmovi već su postavili temelje za modernu animaciju kakvu danas poznajemo. Od prvih eksperimenata s crtanom animacijom do tehničkih dostignuća koja su omogućila stvaranje složenih i živopisnih svjetova, stari animirani filmovi imaju značajan utjecaj na animirane filmove današnjice.

Priča o igračkama

Revolucionarni animirani film "Priča o igračkama" donosi priču o skupini igračaka koje ožive kad ljudi nisu u blizini, predvođene kaubojskom lutkom Woodyjem i svemirskim rendžerom Buzzom Lightyearom. Film istražuje dinamičan odnos između Woodyja, koji se osjeća ugroženim dolaskom nove igračke Buzza koji naivno vjeruje da je pravi svemirski rendžer. Kroz niz avantura i nezgoda, Woody i Buzz razvijaju čvrsto prijateljstvo, dok se zajedno trude vratiti kući nakon što se izgube u vanjskom svijetu. "Priča o igračkama" je prožeta humorom, toplinom i inovativnom animacijom, postavljajući nove standarde u filmskoj industriji. Film obožavaju svi, bez obzira na dob, jer istražuje teme prijateljstva, ljubomore, prihvaćanja i ideje da svatko ima svoje posebno mjesto u svijetu.

Toy Story 1 HD Trailer (youtube.com)

Ratatouille

"Ratatouille" je šarmantan animirani film koji prati Remyja, nadarenog štakora s izvanrednim osjećajem za okus i miris, koji sanja o tome da postane kuhar u jednom od najprestižnijih restorana u Parizu. Unatoč svojoj vrsti, koja je obično nepoželjna u kuhinji, Remy se uspijeva domoći kuhinje gdje se sprijateljuje s Linguinijem, nespretnim pomoćnim kuharom. Zajedno, oni kreiraju nevjerojatna jela koja oduševljavaju goste restorana, izazivajući sumnju i zavist među ostalim članovima kuhinjskog osoblja. Film istražuje teme prijateljstva, upornosti i potrage za izvrsnošću, dok Remy i Linguini razbijaju predrasude i dokazuju da talent može doći iz najneočekivanijih mjesta. "Ratatouille" je topla i inspirativna priča koja slavi ljubav prema hrani i snagu snova, sve to protkano humorom i živopisnim prikazom Pariza.

Ratatouille Trailer (youtube.com)

U potrazi za Nemom

Srčana animirana avantura "U potrazi za Nemom" prati putovanje zabrinutog oca Marlina koji prelazi ocean kako bi pronašao svog sina Nema. Tijekom svog putovanja, Marlin nailazi na razne morske stanovnike, uključujući zaboravnu plavu ribicu Doru, koja postaje njegov neobičan, ali dragocjen saveznik. Film istražuje teme hrabrosti, upornosti i snage roditeljske ljubavi, dok se Marlin i Dora suočavaju s brojnim opasnostima i izazovima u velikom i ponekad zastrašujućem oceanu. "U potrazi za Nemom" oduševljava svojim šarenim podvodnim svijetom, humorom i toplim emocionalnim trenucima koji odjekuju s publikom svih dobi. Kroz Neminu priču o odrastanju i Marlinovoj transformaciji iz prekomjerno zaštitničkog u hrabrog oca.

Potraga za Nemom 3D (Finding Nemo)

Kralj lavova

Animirani klasik "Kralj lavova" oživljava bogatu paletu likova životinjskog kraljevstva, istražujući teme identiteta, odgovornosti i prelaska iz djetinjstva u odraslu dob. Kroz lik mladog lava Simbe, film prikazuje putovanje puno introspekcije, rasta i suočavanja s prošlošću. Vizualno zadivljujući prizori i emotivna glazbena podloga duboko rezoniraju s gledateljima svih uzrasta, čineći ovaj film univerzalnom pričom o pronalaženju svojeg mjesta u svijetu. "Kralj lavova" ostaje nezaboravan za generacije, simbolizirajući ciklus života i važnost zajedništva u prirodi i društvu.

The Lion King | Original Trailer | Disney+ (youtube.com)


Izdvojeno

Reci što misliš!