Lifestyle / Ostalo

Od Slavonskog Broda do Draža

Donosimo pregled najatraktivnijih kupališta u Slavoniji i Baranji

Donosimo pregled najatraktivnijih kupališta u Slavoniji i Baranji
Ivica Benić/SiB.hr

Za sve zainteresirane građane koji bi se ove sezone voljeli okupati na nekom mjestu na kojemu još nisu bili, donosimo poznata i manje poznata kupališta u Slavoniji i Baranji

Dolaze topliji dani, a s njima raste i potreba za provođenjem vremena na svježem zraku i u prirodi, pa tako i za kupanjem i sunčanjem. Srećom, Slavonija i Baranja može se pohvaliti velikim brojem kupališnih mjesta. Međutim, za sve zainteresirane građane koji bi se ove sezone voljeli okupati na nekom mjestu na kojemu još nisu bili, donosimo poznata i manje poznata kupališta na spomenutim prostorima.

Osječka kupališta

Osijek u gotovo svakom svom dijelu ima barem neki prostor za kupače, no njegovi stanovnici u ovo doba godine ipak najviše gravitiraju prema rijeci Dravi okruženoj pješčanim plažama u blizini Kopike, Višnjevca, Neptuna i Željezničkog mosta (Želje), dok je na Jugu 2 prisutno dobro poznato umjetno jezero Bajer.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ipak, tijekom ljeta najposjećenija je Copacabana koja je svoja vrata kupačima otvorila prije puna dva tjedna. Njezini sadržaji, kao i ponuda hrane i pića, ostali su cjenovno i sadržajno uglavnom slični kao i prošle sezone, a kupači u njezinim okvirima vikendom mogu uživati i u noćnom kupanju.

Svi oni koji se žele posvetiti isključivo plivanju, u svako doba godine mogu posjetiti Gradske bazene koji su sada i na otvorenom.

Kupači na Kopiki Fotogalerija

Gradski bazeni Beli Manastir

Otvoreni su i Gradski bazeni Beli Manastir koji, uz tri vrhunska bazena, nude i mnoge sadržaje za djecu, ugostiteljsku ponudu te terene za mini golf, badminton i odbojku na pijesku.

Također, tamo će se preko ljeta održavati i neke od zanimljivih prigodnih manifestacija kao što su škola plivanja, turnir u odbojci na pijesku, ljetne igre na vodi i noćno kupanje.

Bazeni Beli Manastir
od 20. lipnja Bazeni u Belom Manastiru otvaraju svoj vrata pred vrući vikend

FOTO: Facebook/Gradski bazeni Beli Manastir

Jezero Đola u Dardi

Jedno je od najpoznatijih baranjskih kupališta, ribolovišta i sportsko-rekreacijskih centara jezero Đola, udaljeno svega 400 metara od središta Darde. Uz njega se nalazi nekoliko ugostiteljskih objekata, kao i sportskih igrališta sa stolovima za stolni tenis te košarkaškim, nogometnim, rukometnim i odbojkaškim terenom. Osim toga, u okviru objekta je i ljetna pozornica predviđena za nastupe glumačkih i glazbenih sastava.

SRC Kneževi Vinogradi

Ako želite izbjeći preveliku gužvu koja nekada zna vladati osječkom Kopikom, zaputite se do SRC Kneževi Vinogradi koji i ove sezone još od sredine lipnja oduševljava posjetitelje raznolikošću sadržaja. U skladu s time, u ponudi sadrži olimpijski i dječji bazen, multifunkcionalno igralište, fitness sprave na otvorenom, odmorište za bicikliste, ribnjak, šetalište te ugostiteljski objekt i svečanu salu. Također, i u navedenom sportsko-rekreacijskom centru s vremena na vrijeme organizira se noćno kupanje.

FOTO: Facebook/SRC Kneževi Vinogradi

Kupalište Puškaš u Topolju

U sjeveroistočnoj Baranji, točnije u naselju Topolje općine Draž smjestilo se relativno skromno i ne toliko poznato kupalište Puškaš na koje mnogi dolaze čak i kampirati. Razlozi su tome višestruki – netaknuta priroda, ugodna i mirna voda te istovremena blizina civilizacije koja je, ako se za to ukaže potreba, nadohvat ruke.

Bizovačke toplice

Popularne Bizovačke toplice na 20-ak kilometara od Osijeka i ove sezone mame posjetitelje iz svih krajeva Slavonije i Baranje, pa i Hrvatske, a u svojoj ponudi, osim najvećeg bazena s valovima u Lijepoj Našoj u ljetnoj sezoni i deset različitih bazena s nizom vodenih atrakcija, imaju i saunu, razne vrste masaža i hidrogimnastiku. Također, uz hranu i piće, nude i smještajne kapacitete, dok se ove sezone tamo ponovno održavaju noćno kupanje, koncerti brojnih DJ-eva te pjena partyji.

FOTO: Facebook/Bizovačke toplice

Orahovačko jezero

Nezaobilazna je kupališna destinacija brojnim Slavoncima i Baranjcima Orahovačko jezero smješteno podno Papuka koje je nedavno prošlo kroz temeljitu rekonstrukciju svojih dodatnih sadržaja i spremno dočekalo početak kupališne sezone. Tako su mu potpuno završeni bungalovi, sanitarni čvorovi i igralište, dok je u tijeku još dovršetak hotela.

Navedeno kupalište brojni vole stoga što se ne naplaćuje ulaz, a zbog njegove veličine i prirode kojom je okruženo čak ga se smatra i slavonskim morem. Na jezero ponajviše dolaze mladi ljudi i obitelji s djecom, a već se čini kako kupače neće omesti činjenica kako se od ove godine tamo više ne održava nekada iznimno popularni glazbeni festival Ferragosto Jam.

Jezero Orahovica
završno uređenje Jezero u Orahovici spremno dočekuje kupače i izletnike

Shhhuma Aquapark u Velikoj

U srcu Parka prirode Papuk, na izvoru termalne vode nalaze se sve poznatiji bazeni u sklopu Shhhuma Aquaparka. Kompleks koji je svoja vrata za kupače otvorio još 1. svibnja prostire se na preko 17 tisuća kvadratnih metara, sadržavajući nekoliko bazena, tobogane, dječji vodeni toranj i prskalište, ali i restoran, slastičarnicu, vanjski bar i trgovinu, stoga ga je zasigurno vrijedno posjetiti.

Našičko jezero Lapovac

Glavno i najposjećenije izletište, a tako i jedno od omiljenih kupališta Našičana jezero je Lapovac. Uz činjenicu kako spomenuto mjesto svakoga ljeta služi posjetiteljima za kupanje, piknike, pecanje i šetnje prirodom, poznato je i po održavanjima brojnih sportskih natjecanja kao što je, primjerice, europsko prvenstvo u kajaku.

SRC Poloj u Slavonskom Brodu

Sportsko-rekreacijski centar Poloj u Slavonskom Brodu omiljeno je ljetno okupljalište tamošnjih, ali i ostalih građana s područja Slavonije i Baranje. Nalazi se na lijevoj obali rijeke Save i svega je tri kilometra udaljen od centra grada, pa je do njega moguće doći pješice, biciklom ili čak šetnjom. Osim toga što se posjetitelji tamo imaju priliku sunčati na velikoj pješčanoj plaži te zaigrati picigin u riječnom plićaku, spomenuti prostor sadrži i različite sportske terene, pa se njegovi posjetitelji mogu zabaviti igrajući šah, stolni tenis, odbojku na pijesku i nogomet.

FOTO: TZBPZ

Jezero Petnja kod Sibinja

Sedam kilometara sjeverozapadno od Slavonskog Broda, u blizini gore Dilj i općine Sibinj ugnijezdilo se slatkovodno umjetno jezero Petnja. Jezero je privlačno kako kupačima i izletnicima zbog svoje ljepote, svježeg zraka i šumskog okruženja, tako i izletnicima i ribolovcima budući da sadrži čak više od dvadeset vrsta riba. Navedeno se mjesto naziva još i diljskim okom jer se plavetnilo vode nerijetko stapa sa šumskim zelenilom, u čemu mogu uživati kako sportaši i rekreativci, tako i kupači. Osim toga, jezero je nerijetko rezervirano i za zanimljiva događanja kao što je nedavno održani Eko Fest(ival).

FOTO: Ivica Galović/PIXSELL

Ljeskove vode u Bukovlju

U općini Bukovlje koja je od Slavonskog Broda udaljena 20-ak kilometara, a dva kilometra od naselja Korduševci nalaze se Ljeskove vode. U pitanju je isto tako pogodno mjesto za planinare, rekreativce, sportaše, ribolovce i ljubitelje prirode, a tako i za kupače. Naime, upravo u području Ljeskovih voda nalazi se osam izvora bistre vode jer u blizini nema zagađivača. Do njih je najjednostavnije doći automobilom tako da se s ceste Slavonski Brod – Garčin skrene prema sjeveru.

Jezero Borovik kod Đakova

Za sve Đakovčane, ali i ostale Slavonce i Baranjce koji vole dobar roštilj i kampiranje s ekipom u prirodi, preporučuje se odlazak na jezero Borovik u okolici Đakova. Osim kupačima i ribolovcima, spomenuta je lokacija godinama omiljena izletnicima zbog guste hrastove šume, ali i sportašima koji mogu trčati ili biciklirati duž ceste u prirodi koja vodi do naselja Paučje. Naime, upravo se nedavno na navedenom prostoru održao Kup Borovik, dok se ove subote na istoj lokaciji očekuje Triatlon Borovik.

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Gradski bazeni u Đakovu

Đakovački Gradski bazeni tradicionalno su se otvorili na Dan državnosti te su, s obzirom na blizinu centra grada, pogodna destinacija svim Đakovčanima, ali i ostalim posjetiteljima koji više preferiraju kupanje u bazenu, nego u jezeru. Ipak, najmlađi će kupači morati pričekati do sredine srpnja na otvorenje malog bazena na kojemu su trenutno u tijeku rekonstrukcijski radovi.

FOTO: Facebook/Univerzal Đakovo

Plivalište Vukovar

U Vukovaru također možete pronaći osvježenje na Plivalištu Vukovar u okviru Sportskih objekata Vukovar. Osim bazena, tamo možete pronaći i saunu, fitness dvoranu te prateće ugostiteljske sadržaje.

FOTO: Facebook/Sportski objekti Vukovar

Vukovarska Ada

S druge strane, Vukovarcima odlazak na Jadran i ove godine zamjenjuje pjeskoviti otok Ada na Dunavu. Ovo popularno kupalište udaljeno je svega desetak minuta vožnje čamcem od gradskog centra, a otvoreno je tijekom cijele sezone i uvršteno među deset najljepših i najzanimljivijih nacionalnih plaža uz rijeku. Mnogi posjetitelji provedu na Adi i po nekoliko dana kampirajući, roštiljajući te se, uz kupanje, baveći raznim sportskim aktivnostima kao što je, primjerice, odbojka na pijesku.

FOTO: Dubravka Petrić/PIXSELL

Jezera Banja u Vinkovcima

Iako Vinkovčani, kao i Vukovarci, tijekom cijele godine mogu koristiti gradske bazene i plivališta, jezera Banja predstavljaju im također pristupačnu kupališnu destinaciju na kojoj se mogu osvježiti. Ova dva umjetna jezera pružaju pravo vodeno osvježenje te bijeg od gradske vreve i vrelog betona. Osim kupanja, kupalište nudi gastronomske specijalitete te sportske terene za igranje odbojke na pijesku.

Županjski Poloji

Popularno gradsko izletište na rijeci Savi kod Županje, Poloji, već dugi niz godina okuplja Županjce koji traže spas od vrućina. Uređena pješčana plaža tijekom cijeloga ljeta puna je kupača, i to najčešće obitelji s djecom koje dolaze uživati u kupanju i objedovanju u prirodi. Ovo kupalište također nudi osvježavajuća pića i sladolede, dok njegovi posjetitelji mogu zaigrati odbojku na pijesku ili nogomet.

kopika nekad
Popularno kupalište Na Kopiki je osamdesetih bilo preko 20 tisuća kupača, a izgradila se građanskim donacijama

U konačnici, odaberite kupalište koje ipak najbolje odgovara vama i vašim potrebama, a možete isprobati i više njih te se, primjerice, odvažiti posjetiti mjesto koje još niste jer Slavonija i Baranja uistinu vidljivo obiluju autentičnim i nadasve prirodnim lokacijama za kupanje, i to u tolikoj količini i mjeri da se zapitate ima li uopće potrebe da idete na more.


Izdvojeno

Reci što misliš!