Sport / Ostalo

Proteklog vikenda

Održan Kup Borovik 2024 – slavonska lađarska tradicija na jezeru Borovik

Održan Kup Borovik 2024 – slavonska lađarska tradicija na jezeru Borovik
PR

Ovaj događaj ne samo da je okupio sportaše i ljubitelje veslanja, već je i dodatno promovirao jezero Borovik kao atraktivnu turističku destinaciju

U subotu, 29. lipnja na predivnom jezeru Borovik kod Đakova održan je 4. Kup Borovik, jedinstveni veslački događaj koji okuplja ekipe iz cijele Hrvatske (a ove godine se pridružila i ekipa iz Srbije).

Sportski spektakl, inspiriran poznatim "Maratonom lađa", okupio je mnoge zaljubljenike u veslanje i slavonsku tradiciju, a ciljem je prošlo 13 muških i sedam ženskih ekipa, što je oko rekordnih 300-tinjak natjecatelja koji su svoje snage odmjerili na stazi dugoj devet kilometara za muškarce te pet kilometara za žene.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovaj događaj, koji je započeo 2021. godine, dio je projekta ''Razvoj i unapređenje outdoor turističkih proizvoda na području Đakovštine – aktivnosti na jezerima i ostale outdoor aktivnosti'' koji se realizira uz potporu Hrvatske turističke zajednice.

Ukupni poredak u obje kategorije donosimo u nastavku.

Muška kategorija

Udruga lađara Zagreb
Udruga lađara Gusari – Komin
Udruga lađara općine Slivno
Argonauti Bjelovar
Udruga Lađara Sisak
Udruga lađara Zagreb 2
Sportsko-veslačka udruga Đakovo
KUU Škrapa Momići Kula Norinska
Udruga lađara Marsonia
Udruga lađara Sisak 2
Lađari Šumari – hšdo Bjelovar
HKUD Vladimir Nazor- Salašari somoborski
ACO građevinski elementi DOO Sesvete

Ženska kategorija

Udruga lađara Zagreb (žene)
MUP RH Lađarice u plavom Zagreb
Sportsko-veslačka udruga Đakovo (žene)
Udruga Lađarica Sisak
Udruga Sparte Bjelovar
Udruga lađara Marsonia (žene)
Udruga Vinkovačke lađarice

Treću godinu zaredom, Udruga lađara Zagreb trijumfirala je na Lađarskom kupu Borovik, a ove godine pobijedili su i u ženskoj utrci, čime su potvrdili svoju dominaciju u ovom natjecanju. Na drugom mjestu našla se Udruga lađara Gusari – Komin, koja je do samog cilja bila u borbi za prvo mjesto sa Zagrebom. Unatoč tome što su na trenutke bili vodeći, problem s parićem tijekom zadnjeg okreta spriječio ih je da zadrže prednost. Treće mjesto osvojila je Udruga lađara općine Slivno, potvrdivši tako kontinuitet dobrih rezultata na lađarskim kupovima.

Pobjednicima su pripali pobjednički štitovi i medalje koje su uručili zamjenik župana s ovlastima osječko-baranjskog župana Mato Lukić, đakovački gradonačelnik Marin Mandarić, načelnik općine Drenje Slavko Dešić, načelnik Općine Levanjska Varoš Slavko Tidlačka te direktorica Turističke zajednice Grada Đakova Marija Borko.

Utrke su popraćene i izravnim prijenosom na YouTubeu, a prenosit će se idućih dana i na Sportskoj televiziji. Kup Borovik 2024. još je jednom potvrdio važnost očuvanja i promoviranja slavonske lađarske tradicije. Ovaj događaj ne samo da je okupio sportaše i ljubitelje veslanja, već je i dodatno promovirao jezero Borovik kao atraktivnu turističku destinaciju.

Pokrovitelji su Kupa Borovik, uz Hrvatsku turističku zajednicu, Grad Đakovo, OBŽ i Turistička zajednica Osječko-baranjske županije. Ova je manifestacija dio većeg projekta u koji je uključeno devet općina Đakovštine kroz održavanje drugih outdoor manifestacija, infrastrukturnih i logističkih aktivnosti na različitim lokacijama, a organizatori su posebno ponosni na suradnju sa SVU Đakovo jer projekt polučuje ekonomske rezultate – gotovo su svi smještajni kapaciteti za 29. lipnja u Đakovu bili popunjeni.


Izdvojeno

Reci što misliš!