Događanja / Istaknuta

7. i 8. lipnja

Još jedno izdanje Festivala traminca u Iloku donosi nezaboravna vina i radionice

Još jedno izdanje Festivala traminca u Iloku donosi nezaboravna vina i radionice
Facebook

Broj je mjesta za gala večeru i radionice ograničen, a može se prisustvovati isključivo uz prethodnu rezervaciju

Festival traminca tradicionalno će se održati i ove godine, i to 7. i 8. lipnja u Iloku.

Prvi dan u 19,30 sati u Dvorani Princeps na Principovcu upriličit će se gala večera s gostujućim chefom Denijem Srdočem (Nebo, Draga di Lovrana).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Drugi dan od 10 do 17 sati održavat će se radionice u Starom podrumu Iločkih podruma. Tako će se već u deset sati upriličiti sljubljivanje sireva i traminaca, pri čemu gostuju vinar Mladen Papak sa svojim tramincima Rosamal 2015, Traminac Izborna berba prosušenih bobica 2017 i Traminac Ledena berba 2016 i sirar Aleš Winkler sa svojim odležanim kozjim Kumparička sirevima.

U 10,45 sati baranjski vinar Slavko Kalazić na primjeru svoje Batine, čudesne kupaže više bijelih sorata iz 2010. godine, objasnit će zašto svaki cuvée, u kojemu je traminac zastupljen s više od deset posto postaje – traminac.

U 11 sati Zoran Dragoljević Žorž, poznati srpski vinski publicist, na primjeru šest traminaca iz Srbije objasnit će i pokazati koliko različiti terroiri subotičkog pijeska, Fruške gore i Šumadije utječu na različitost stilova traminaca koji dolaze iz tih vinogorja.

U 11,45 sati Radgonske gorice, vinarija najpoznatija po ''peninama'', predstavit će vertikalu svojega traminca s crnom etiketom kojega godišnje prodaju u impresivnih 100 tisuća butelja. Najstarije vino na ovoj radionici bit će iz 1981. godine.

Nakon stanke za ručak od 12,30 do 13,45 sati, Horst Hummel, berlinski odvjetnik s adresom vinarije u Villanyju, predstavit će svoja tri traminca, ali i tri lipovine i portugizac, sortu kojoj pristupa na poseban način zbog čega ga zovu ''Paganinijem portugisca''.

Mladi Petar Kocijan iz Štrigove u 15 sati predstavit će svoju vinariju u kojoj značajnu ulogu igra upravo traminac, sorta od koje u Međimurju sve više bježe. Danilo Steyer, vlasnik vinarije koju je nazvao ''Kućom dišečega traminca'', 40 minuta nakon predstavit će vertikalu Steyer Mark Extremea, svojega traminca koji je nedavno na International Wine Challengeu u Šangaju osvojio trofej u konkurenciji jantarnih vina.

U 16,20 sati ljubitelji traminca i čokolade doći će na svoje na radionici Stiva ''El Bahatti'' Kahline i Sanje Vladović, odnosno čokolaterije Taman na kojoj će se njihove poslastice uparivati s predikatima Iločkih podruma.

Od 17 do 23 sata u dvorištu Starog podruma Iločkih podruma upriličit će se izložba i kušanje traminaca, ali i drugih vina vinara koji proizvode traminac. U ponudi će biti dostupno više od 80 različitih traminaca, a ukupno će se moći uživati u više od 200 različitih vina.

Za dobro raspoloženje brinut će DJ Zoran Pezo koji je, inače, poznat kao redatelj prve od tri priče u kultnom generacijskom omnibusu ''Kako je propao rock'n'roll'', ali i televizijskih emisija poput Hit depo i Ružiona, kao i brojnih glazbenih spotova.

Svoj koncertni nastup imat će i skupina briljantnih glazbenika okupljenih u bendu FilmMusicOrkestra, a zabavit će nas svojim jazzy, swing, bossa nova, blues i sevdah aranžmanima svevremenskih vječnih uspješnica iz poznatih filmova.

vino vina
Sve popularnije piće Slavonija i Baranja kao središte vinske kulture u Hrvatskoj: ''Trenutno kod nas nema lošeg vina''

Broj je mjesta za gala večeru i radionice ograničen, a može se prisustvovati isključivo uz prethodnu rezervaciju koju je potrebno najaviti na 0916400527 ili na mail: [email protected].

Ulaznica je za gala večeru 100 eura, a za 100 eura možete biti i na osam ekskluzivnih radionica koje uključuju i ručak.

Ulaznica za Traminac Tasting je 15 eura, a ulaznica uključuje i povratnu kauciju od pet eura za čašu te neograničeno kušanje svih vina koja će biti izložena na štandovima.


Izdvojeno

Reci što misliš!