Vijesti / Regija

Neuobičajeno zahlađenje

Poljoprivrednici se bore protiv posljedica jutarnjeg mraza, nekima su usjevi već oštećeni

Poljoprivrednici se bore protiv posljedica jutarnjeg mraza, nekima su usjevi već oštećeni
pozega.eu

S obzirom na vrijeme kakvo meteorolozi najavljuju za sljedeće dane, šteta bi od mraza, nažalost, moglo biti još

Zabrinutost se poljoprivrednika zbog mogućih šteta od zahlađenja i jutarnjeg mraza krajem travnja ostvarila. Posljednjih nekoliko jutara temperatura se spustila gotovo do nule, a na nekim područjima čak i ispod nule. Osjetljive su biljke u ranim fazama razvoja pretrpjele štetu, pri čemu je intenzitet mraza varirao ovisno o terenu. Oštećenja su vidljiva na usjevima i biljkama koje su počele mijenjati boju iz zelene u smeđu. Stvarni razmjeri štete vidjet će se u sljedećim danima, javlja pozega.eu.

Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu "Vera" povrtlara Zvonimira Hruške iz Bjeliševca kod Kutjeva, štete su zabilježene na ranom krumpiru koji je bio pokriven agro-tekstilom, ali ga je u noći prije mraza uklonio jak vjetar. Hruška vjeruje da će se krumpir oporaviti u roku od petnaestak dana, ali će kasnije biti prisiljen na prodaju na tržištu, što će utjecati na cijenu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vinogradi obitelji Krauthaker u Podgorju pretrpjeli su još ozbiljnije štete. Intenzitet mraza bio je jak u dva navrata, što također brine ovog vinogradara. Stvarna će šteta biti poznata za desetak dana, ali se očekuje da neće biti zanemariva. I drugi su vinogradari prijavili veće ili manje štete.

Nažalost, mraz je učinio svoje i na usjevu kukuruza, pa se na biljkama koje su sijane nešto ranije i iznikle vidi žuta boja smrznutih listića. Ipak, budući da su ovi mrazevi bili prizemni, u voćnjacima ne bi trebalo biti znatnih šteta.

S obzirom na vrijeme kakvo meteorolozi najavljuju za sljedeće dane, šteta bi od mraza, nažalost, moglo biti još.


Izdvojeno

Reci što misliš!