Vijesti / Regija

VINKOVCI

Isključi se - gradonačelnik nagrađuje osnovnoškolce koji izdrže tjedan dana bez mobitela

Isključi se - gradonačelnik nagrađuje osnovnoškolce koji izdrže tjedan dana bez mobitela
Ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić pozvao je jučer učenike trećih i četvrtih razreda gradskih osnovnih škola neka se isključe s društvenih mreža i tako osvoje nagradu.

"S prvim danom proljeća krećemo u nove izazove - učenike trećih i četvrtih razreda naših osnovnih škola izazivamo da se isključe s društvenih mreža, na tjedan dana ostave mobitele, tablete i druge „ekrane“ i vrijeme provedu u prirodi, na sportskim terenima, družeći se s prijateljima. Izazivamo vas da bolje upoznate svijet oko sebe i sa svojim učiteljicama ispunite vaš dnevnik aktivnosti, a za najuspješniji tim pripremili smo vrijednu nagradu", napisao je Bosančuć na svom Facebooku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A nagrada za tim je put na izlet u u Park prirode Papuk, u koji je uključen i posjet Geoinfo centru u Voćinu i druge aktivnosti.

Najnovije studije potvrdile su ono o čemu se već dulje govori – za malu djecu vrijeme provedeno ispred ekrana znači da su propustili brojne ključne trenutke razvoja, a kod nešto starije djece to značajno utječe na društveni razvoj, ali i tjelesne sposobnosti. Kod djece koja su provodila više vremena pred ekranima uočen je sporiji i lošiji razvoj jezičnih vještina i određenih motoričkih sposobnosti u odnosu na djecu koja su se bavila drugim aktivnostima. Dok provode vrijeme ispred tableta ili konzole, djeca manje komuniciraju, ne razvijaju vokabular, zatvaraju se u sebe, manje se kreću i manje obavljaju radnje potrebne za pravilan razvoj, a upravo je razgovor ključan element za izgradnju jezičnih vještina i međusobno razumijevanje potreba dok su tjelesne aktivnosti ključne za razvoj motorike.

"Sve su ovo razlozi zbog kojih smo pokrenuli izazov kako bi djecu i posebno roditelje dodatno upozorili na opasnosti prekomjernog korištenja tehnologije. Razgovarajući s roditeljima došao sam do spoznaje koliko su ljudi zabrinuti situacijom i smjerom u kojem se sve razvija. Jasno je kako sve proizlazi iz kućnog odgoja i odnosa roditelja s njihovom djecom, ali to ne znači da i mi ne možemo pomoći upravo roditeljima kroz ovakve i slične akcije. Djeca su ono najvrijednije što imamo i njihova zdrava budućnost i pravilan razvoj svima nam moraju biti na prvom mjestu", ističe gradonačelnik Bosančić.

Što se tiče provedbe, izazov je zamišljen tako da se treći i četvrti razredi osnovnoškolaca prijave do 28. ožujka, nakon čega će od Grada Vinkovaca dobiti sve potrebne materijale, među kojima i Dnevnik u koji će upisivati aktivnosti koje su provodili u tjednu bez ekrana. “Isključivanje” započinje u ponedjeljak 15. travnja i traje do petka 19. travnja kada je važno što veći broj aktivnosti provesti „bez ekrana“ na što kreativniji način.

Svaka škola birat će svoj najaktivniji i najzabavniji tim, a potom će stručno povjerenstvo izabrati ukupnog pobjednika koji osvaja glavnu nagradu odnosno izlet na Papuk.

Izazov uz zabavni i natjecateljski dio ima i onaj edukativni pa će tako u petak 12. travnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci biti održano stručno predavanje o ovoj problematici namijenjeno svim zainteresiranim roditeljima i odgojno-obrazovnim djelatnicima.


Izdvojeno

Reci što misliš!