Vijesti / Ostalo

RAČUNICA

Od ponedjeljka nova runda državnih obveznica: Evo koliko možete zaraditi ako uložite 500 , a koliko ako uložite 20 tisuća eura

Od ponedjeljka nova runda državnih obveznica: Evo koliko možete zaraditi ako uložite 500 , a koliko ako uložite 20 tisuća eura
Emica Elveđi/PIXSELL

Umjesto skupih zaduživanja u inozemstvu, država se još jednom zadužuje kod građana. Ponovno se izdaju narodne obveznice

Od ponedjeljka nova runda državnih obveznica. Ovaj put, rok dospijeća je tri godine. Minimalan iznos uplate je 500 eura, a u godinu dana na taj iznos zaradit ćete 15 i pol eura. Kamata je osjetno viša od onih koje na štednju nude banke, piše Danas.hr.

Onima koji imaju viška, država će im omogućiti tri puta veću zaradu nego da taj novac godinu dana čuvaju na štednji u bankama. Minimalni ulog bit će 500 eura, a država izdavanjem, ovoga puta trogodišnje obveznice, planira od građana prikupiti 750 milijuna eura. Kamata će se isplaćivati jednom na godinu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Imat ćemo tri isplate godišnje kamate, svakih godinu dana na taj datum. Prva isplata kamate ići će 25 srpnja 20205. uz prinos minimalno 3,1 posto. To bi značilo da na 500 eura - 15,50 eura", kazao je ministar financija Marko Primorac.

Nakon tri godine s kamatom od 3,10 posto, ovo je računica: Na uloženih 500 eura zaradit ćete gotovo 50. Uplatite li 5 tisuća eura nakon tri godine, dobit ćete 465 eura, a građani koji u obveznice ulože 20.000 eura, nakon tri godine dobit će od države dodatnih 1.860 eura.

Upis se može obaviti digitalno, ali i osobno. Samo je potrebno otići s osobnom iskaznicom u neku od 170 poslovnica FINA-e. "Naši djelatnici su osposobljeni da direktno na šalteru objasne ulagačima eventualne nejasnoće", rekao je Dražen Čović, predsjednik Uprave FINA-e.

U malo više od godinu dana, kroz vrijednosne papire građani su državi posudili oko 4 milijarde eura i drže više od 8 posto ukupnog javnog duga.


Izdvojeno

Reci što misliš!