Vijesti / Ostalo

VELIKI DAN ZA HRVATSKU

Prvih šest Rafalea sletjelo u Hrvatsku

Prvih šest Rafalea sletjelo u Hrvatsku
Željko Lukunić/PIXSELL

Za kupnju Rafalea iz državnog je proračuna osigurano ukupno 1,13 milijardi eura u razdoblju od 2021. do 2026.godine

Prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale stigli su u Hrvatsku. Povijesno slijetanje na Plesu pratilo je mnoštvo uzvanika.

Prošle su dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hrvatska će vojska tako imati moderniziranu borbenu letačku flotu, što predstavlja najveće ulaganje Vlade i Ministarstva obrane u obrambene snage, poručio je resorni ministar.

Odluku o kupnji borbenih aviona Rafale, Vlada je donijela 28. svibnja 2021.godine, kada je zadužila Ministarstvo obrane da provede sve potrebne radnje u vezi sklapanja ugovora između Hrvatske i Francuske. Taj su ugovor 25. studenoga iste godine potpisali tadašnji ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica obrane Florence Parly, u sklopu službene posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj.

FOTO:  Zeljko Lukunic/PIXSELL

Za kupnju Rafalea iz državnog je proračuna osigurano ukupno 1,13 milijardi eura u razdoblju od 2021. do 2026.godine. Za ovu je godinu predviđeno oko 225 milijuna eura, za sljedeću 65 milijuna, dok će se iz proračuna za 2026. godinu izdvojiti oko 18 milijuna eura, piše Danas.hr.

Pogledajte kako je prvi Rafale sletio na Pleso:


Izdvojeno

Reci što misliš!