Vijesti / Ostalo

SKUPLJE ZADUŽIVANJE

U 2024. rastu krediti: Stručnjak izračunao koliko će vam se povećati rata

U 2024. rastu krediti: Stručnjak izračunao koliko će vam se povećati rata
Igor Kralj/PIXSELL

Za one koji tek uzimaju kredite, kamatne stope su se već malo povećale u odnosu na zadnje dvije godine

Europska centralna banka podiže kamatne stope u borbi protiv inflacije, a kako rastu kamate na štednju, to sa sobom povlači i rast kamata na kredite.

Kamatne stope bi, prema predviđanjima, mogle porasti za od pola do jednog postotnog boda za one građane koji imaju kredite u otplati, a koji imaju promjenjivu kamatnu stopu vezanu uz nacionalnu referentnu stopu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Što to konkretno znači za građane koji se nalaze u takvoj situaciji, pojasnio je za N1 Vjeko Peretić, iz Pro grupe za kreditno posredovanje.

“Njima će se u sljedećem razdoblju možda malo povećati za možda pola postotnog boda do jednog postotnog boda kamatna stopa. To neće puno utjecati na njihovu ratu, ali sve ovisi o tome koliko imaju preostalog duga”, pojasnio je Vjeko Peretić.

Za one koji tek uzimaju kredite, kamatne stope su se već malo povećale u odnosu na zadnje dvije godine, ali smanjenje rasta se očekuje u sljedećoj godini.

“Na simulaciji kredita od 100.000 eura koji vodimo od prije pet godina, od 2018. godine, još je za otplatu ostalo oko 86.000 eura. U slučaju da se nacionalna referentna stopa poveća za pola postotnog poena, anuitet će se klijentu povećati sa 500 na 523 eura. U slučaju da bi se ta nacionalna stopa povećala za jedan postotni bod, anuitet će se povećati sa 500 na 546 eura”, slikovito je prikazao Peretić.

Kamatna stopa na stambene kredite s promjenjivom stopom od 1. srpnja 2023. iznosi 3,73 posto za eurske stambene kredite.

Povećanje stopa može se očekivati, ali stručnjaci se slažu da neće biti drastično.


Izdvojeno

Reci što misliš!