Vijesti / Ostalo

Europska komisija donijela odluku kojom ćemo morat plaćat PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrijednost

Europska komisija donijela odluku kojom ćemo morat plaćat PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrijednost

Nova poskupljenja dolaze za one koji putem interneta kupuju jeftine stvari koje dolaze iz prekoocenaskih zemalja poput Kine.

Europska komisija 5. prosinca donijela je odluku da će se od 2021. godine svi paketi, bez obzira na vrijednost, cariniti i na njih plaćati PDV! Podsjetimo, do sada su paketi male vrijednosti (do 160 kuna) bili oslobođeni carinjenja i plaćanja PDV-a.

Rima Joujou-Deljkić, hrvatska predstavnica Europske komisije u RH, ovu odluku pravda time da je dosadašnja praksa pokazala kako su prodavači sustavno deklarirali skupe proizvode poput pametnih telefona ili tableta kao proizvode s niskom cijenom, kako bi se okoristili sustavom oslobođenja od PDV-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No svatko tko je imalo više naručivao takve proizvode izvana zna da nema veze što kineski proizvođači napišu kolika je cijena i koji je proizvod u pitanju, već da carinici od vas zahtjevaju  račun, odnosno dokaz o plaćanju, a nerijetko i samo provjeravaju stvarnu cijenu na stranicama proizvođača. Drugim riječima, unatoč napisanoj niskoj cijeni na paketu, ti paketi u pravilu nisu prolazili bez carinjenja i to ne po toj maloj cijeni koju je napisao prodavač, nego po punoj cijeni, po plaćenom iznosu.

Osim PDV-a koji će se naplaćivati na baš sve proizvode, problem za online kupce su i troškovi carinjenja koji danas iznose oko 60 kuna! Što bi značilo da ako netko naruči privjesak za ključeve koji košta 8 kuna (+ 4,5 kune za uslugu uručenja malog paketa) platit ćete dvije kune PDV-a i oko 60 kuna carinskih troškova (19,5 kuna za slanje poziva za dostavu računa, 37,5 kuna za podnošenje pošiljke do 2 kg na carinski pregled, po 3 kune dnevno za ležarinu ako je paket teži od 0,5 kg). Dakle, proizvod koji vas u ovom trenutku košta 12,5 kuna, kroz par godina bi vas mogao ukupno koštati oko 70 kuna!

Moguće je da će se, kad ova uredba zaživi, postupak carinjenja mijenjati ili će se zaposliti više carinika, ali jedno je sigurno - kupci će ispaštati i to ne samo zbog mnogo većih troškova, nego će još i dulje čekati pakete.

Bez PDV-a i jefitno očito je predobro da bi dugo trajalo. Jedan od razloga sigurno je i zato što državne blagajne zemalja članica EU godišnje gube i do 5 milijardi eura prihoda od PDV-a.

SiB.hr
FOTO: Dino Stanin/PIXSELL

 


Izdvojeno

Reci što misliš!